Борисов, Вучич

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич проведоха двустранна среща на летище София, преди да отпътуват за съвместната им инспекция на напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“. Премиерът Борисов и президентът Вучуч изразиха увереност, че независимо от трудностите, породени от епидемията от COVID-19, ще продължи ускорената реализация на проектите, които са от огромно значение, не само за двете страни, но и за целия регион. Министър-председателят Борисов изтъкна, че въпреки коронавируса, в България не е спирала работата по изграждането на АМ „Европа“ и на „Балкански поток“.

АМ „Европа“ ще свързва ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път. Тя е с дължина 48 км и е разделена на три части. Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе.

От своя страна, Вучич посочи, че благодарение на АМ „Европа” българи и сърби ще могат да стигат за 3 часа от София до Белград.

Не съм убеден, че българи и сърби осъзнават какво съществено значение има газопровода „Балкански поток“ за нашите две страни, продължи Вучич. Изключително доволен съм, подчерта още президентът на съседката държава.

България е наш голям приятел, а българският народ – братски. Г-н Борисов успя да издигне нашите отношения на такова голямо равнище, каза Вучич и добави, че в Сърбия никой няма да каже лоша дума за България.

След инспекцията на АМ „Европа“ и „Балкански поток“, премиерът Борисов и президентът Вучич ще продължат обсъждането на теми от взаимен интерес за двете страни във Велико Търново, където двамата ще проведат работен обяд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!