Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Сведенията за облекчаване на мерки в други страни, които биват сравнявани с България, са в известна степен подвеждащи, защото тези облекчения разрешават неща, които тук не сме забранявали, подчерта премиерът Борисов в съвместната си пресконференция с финансовия министър Владислав Горанов и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Той обаче посочи, че облекчения на ограниченията все пак се правят и у нас и отправи критика към онези, които нарушиха карантината с пътуванията по празниците.

„От вчера до днес 5 облекчения сме въвели, омръзна ми да слушам как някъде облекчавали мерките. България първа въведе мерки за ограничаване на коронавируса. Понеже бяха навременни до днес успяхме да държим бавно увеличаване броя на заболели – заяви Борисов – В Словения не облекчават мерките, а облекчават строителството, а ние тук не сме забранявали. Малките магазини и не сме ги спирали дори. Затворихме моловете. Не сме ограничавали пазарите, от вчера си работят пазари, вериги, магазини, малки средни големи. В България ходенето по улицата не е ограничено. Вчера обикалях за да видя, то си беше като във всеки един обикновен ден, няма вечерен час, никой не ги пресира. Една част решиха да нарушат дори елементарната карантина да се разхождат из страната, за да създадат куп неприятности за себе си първо, после и за другите. Отварянето на пазарите, махнахме прозореца днес за влизане и излизане от София. Разрешихме имунизацията на бебета, женските консултации и плановите операции. Останаха парковете и планините.“

Премиерът потвърди опасенията на Оперативния щаб от усложнение на епидемичната ситуация.

„За съжаление се катерим много стръмно – 51 днес нови случая, големи групи започват да се разболяват. Резултатите от това пътуване, масово смесване на хора, не можахме да предотвратим. Направихме максималното хората да не се усещат затворници, тези бизнеси, които са в селското стопанство и индустрията позволявахме да се работи без ресторанти и хотели. Според щаба, в петък, събота вече ще имаме по-ясна картина на ръста на заболяването. Обещавам, че този петък, събота ако не се вдигне пикът нагоре, съм възложил на Маринов да направи по двама човека, да не сядат на пейки, само да преминават. По планините ако трябва с доброволци, да не вървят на групи, със забранен алкохол да не сядат и да не се събират. Мислим го това“, обясни Борисов.

Премиерът формулира най-важната задача пред обществото  – „докрай да устискаме да запазим живота на хората“. По думите му ако се забележи, че кривата на заболели не е толкова стръмна, „при определени мерки и строг ред ще освободим парковете и планините“. Борисов обаче предупреди, че за момента няма сериозни основания за оптимизъм и „броят на заразените и починалите трябва да ни говорят друго“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!