Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов - премиер на България.

Министър-председателят Бойко Борисов и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаряха по телефона.

„Високо оценявам ролята на Алианса за защита на сигурността, свободата и демократичните ни ценности. За нас – националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО“, изтъкна премиерът Борисов пред Столтенберг, съобщиха от правителствената пресслужба.

Телефонният разговор беше проведен преди Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните членки от НАТО. Тя ще бъде проведена на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон.

Премиерът посочи, че имайки предвид днешните рискове и предизвикателства, които стоят пред международната среда за сигурност, България приема съюза между страната ни и Северна Америка за по-важен от всякога. „За България трансатлантическата връзка е в основата на нашата колективна отбрана“, посочи Бойко Борисов.

По време на разговора министър-председателят посочи, че България успешно изпълнява националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024г. „С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019-а година разходите се очаква да достигнат 3,1% от БВП“, посочи премиерът Борисов.

Борисов очерта и трите основни области, върху които са фокусирани целите на страната ни  – повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, и преодоляване на дефицита на личен състав във Въоръжените.

„България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност. Разглеждаме участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях“, каза още Борисов в телефонния си разговор със Столтенберг.

Премиерът изтъкна ролята на съвместните военни учения, които допринасят за подобряването на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на други държави членки на НАТО.

Министър-председателят и генералният секретар на Алианса бяха категорични, че заедно трябва да защитаваме нашите споделени ценности и принципи – свобода, човешки права, демокрация, върховенство на закона, което ни прави силни и способни.

Столтенберг бе на посещение у нас само преди няколко месеца – през пролетта тази година по покана на Борисов, която бе отправена към генералния секретар на НАТО по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през 2018г. на приема на американския президент Доналд Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!