Джевдет Чакъров (вдясно) и Делян Пеевски са двамата съпредседатели на ДПС Снимка: БТА
Джевдет Чакъров (вдясно) и Делян Пеевски са двамата съпредседатели на ДПС Снимка: БТА

В служебното правителство засега няма поканени представители на ГЕРБ, а от ДПС заявиха, че нямат намерение да излъчват свои представители в него.

Ако някой от ДПС бъде поканен за министър, няма да приеме, каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, цитиран от БТА.

„Това си е отговорност на г-н Главчев. ДПС, ако някой бъде поканен, няма да приеме“, посочи той, попитан как вървят консултациите за правителство и има ли представа какви хора се търсят за министри, както и някой от ДПС канен ли е.

Попитан защо, Пеевски уточни: „защото не искаме“. След изборите ще решим вече какво ще правим, нека да видим кой колко ще вземе, хората на кого ще гласуват доверие, добави Пеевски. Според него е рано да се говори. Не може да предопределяме вота на избирателите, посочи той.

Помолен да коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че дори двете партии заедно да имат 150 депутати след изборите, пак няма да направят правителство само от двете формации, Пеевски посочи, че е рано да се говори за резултати от изборите, нека хората да решат.

Може да имаме пък 161 и тогава ще мислим отново“, добави той.

На въпрос гледат ли към евроатлантическо мнозинство във формата като досега – плюс „Продължаваме промяната-Демократична България“, Пеевски каза:

„Мисля, че то беше такова досега. Само колегите се опитват някак си да забравят тези девет месеца, те са незабравими, тъй че няма как да ги забравят“.

Относно това има ли спомен кой точно е предложил текстовете в Конституцията, касаещи служебния кабинет и лицата, които могат да бъдат назначавани за премиери, Пеевски посочи, че е ясно кой го е предложил.

Вие виждате подписите, на Христо Иванов и компания“, добави той.

Не се меся в преговорите за кабинет, каза пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

До този момент не знам да е поискана среща с кадри на ГЕРБ, добави той.

Президентът е отговорен човек и няма да хвърли държавата в конституционна криза, това е негов избор и ние го приемаме, каза още Бойко Борисов за избора на Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер.

На 29 март държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер. Ден по-късно президентът му възложи в рамките на седем дни да предложи състав на правителство.

Главчев заяви, че ще предложи състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили. Решението на президента кандидатът за служебен премиер да бъде Димитър Главчев предизвика реакции сред политиците.

„За Конституцията през тези месеци винаги сте чували, че подкрепям Христо Иванов и неговите предложения. Аз дори не съм участвал в разговорите, свързани с Конституцията, защото това е нещо, което се преподава в университета, учи се доста години, а имаме и доста добри конституционалисти, които биха дали своята оценка и с които се съобразяваме. Не виждам нещо, за което Христо Иванов да е виновен, за да понася отговорност. Сега се доизчиства тази част, в която не е уредено дали шефът на БНБ и заместниците му, на Сметната палата, омбудсманът, ако станат служебни премиери им се пази мястото и дали това е в съответствие със заеманата им длъжност. Това се променя днес, което не виждам да е някакъв проблем“, каза Борисов за промените в основния закон, които се отнасят до формирането на служебен кабинет, цитиран от БТА.

Бойко Борисов коментира и дали Калин Стоянов трябва да остане министър на вътрешните работи. „Калин Стоянов се справи добре с Шенген и границата. От вчерашното съобщение на МВР стана ясно кой е назначил жената на Нотариуса. Калин Стоянов е лично назначение на Бойко Рашков като МВР министър“, каза той. Борисов призова всички да имат памет.

„Паметта ми е, че имаше доста ясни и принципни решения – и за Украйна, и за енергетиката, и за социалната сфера – за пенсиите, които трите партии внасяхме заедно предложенията, гласувахме ги заедно, гласувахме заедно бюджета“, припомни лидерът на ГЕРБ за работата на правителството.

„Чухме какви ли не лоши неща за нас от колегите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), и че след изборите сме щели пак да си говорим. Аз ги съветвам да отидат, да намерят време да изгледат постановката „Език мой, враг мой“, защото, ако продължат по същия начин, просто няма да си говорим“, каза още Борисов.

„В същото време, да кажа на тези, които говорят от името на ГЕРБ и ДПС – и 150 депутати да имаме ГЕРБ и ДПС, правителство няма да има след изборите между само тези две партии“, заяви Бойко Борисов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук