Имаме много сериозни намерения за инвестиции в Кабо Верде в сферата на бизнеса, особено на туризма. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с премиера на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва.

„И в момента има студенти от Кабо Верде, надяваме се повече студенти да завършват висшето си образование в България. Кабо Верде има много близки отношения с ЕС и ЕНП. Тя е истинска демократична страна в тази част на света“, коментира Борисов.

„Страната е пример как би могло в един момент да се спре с непрекъснатите помощи за Африка, а в същото време миграционният поток оттам, особено през Либия-Италия, придобива огромни размери. С подобна политика може хората от Африка, с наша помощ и инвестиции в образование и икономика, да се задържат на своя континент. Това са над 300 млн. души, които „чукат на вратата ни“, ако не се вземат мерки“, заяви още Борисов.

Премиерът на Кабо Верде от своя страна също коментира, че сътрудничеството между двете страни трябва да продължи, в сферата на туризма и образованието.

 

„Бих искал да подчертая нашия интерес да задълбочим сътрудничеството си с България в сферата на образованието, имаме студенти от Кабо Верде,които учат в Медицинския университет в София. Човешкият капитал е може би най-ценният за развитието на страната. Бихме искали също така да работим в посока на привличането на инвестиции от България, ние сме заинтересовани и отворени да приемем български инвеститори в различни сектори, съобразно техните интереси и на Кабо Верде, особено в сферата на туризма, който се разраства много добре, представлява 25% от нашия БВП“, коментира Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва. 

Кабо Верде се намира в Атлантическия океан, близо до бреговете на Сенегал. Населението и е от близо 540 000 души, а архипелагът включва няколко острова. Страната е бивша португалска колония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук