Бойко Борисов
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов изрази различно мнение от председателя на ПГ на ГЕРБ по отношение на изговането на руски дипломати след новите доказателства по случая Скрипал.

По време на посещението си в Брюксел за срещата на европейските лидери премиерът заяви категорично, че подобно действия не е на дневен ред.

„Евентуалното прогонване на руски дипломати заради случая „Скрипал“ към този момент „не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси“, каза Борисов пред журналисти в отговорн на въпрос за вчерашната позиция на Цветанов по въпроса.

Пред журналисти вечра той каза:

„Доказателствата вече са много по-ясни и тук може да се каже, че трябва да се съобразим с това, което направиха всички развити европейски държави.“

Министър-председателят обаче коментира мнението му като крайно и даде ясно да се разбере, че решенията за това се взимат от правителството.

„Цветан Цветанов винаги е бил по-краен в тези искания, но накрая решенията ще вземаме ние“, категоричен бе министър-председателят.

Въпреки че отрече страната ни да обмисля прогонване на лица, свързани с руските служби, Борисов намекна, че управляващите имат достатъчно данни за кибератаки, извършвани по отношения на български институции.

„Работим активно и прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби, и когато има подобни деяния, извършени с разобличавания и кибератаки, и подобни действия, много внимателно ги наблюдаваме. Няколко пъти преди европредседателството кибератаките срещу Министерския съвет и основни министерства бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег“, добави премиерът.

В края на март, след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще изчака повече доказателства по случая и чак след това може да се стигне до по-крайни действия, за което бе похвален от руския посланик Анатолий Макаров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!