Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че украинските граждани с български произход
винаги ще са мост за сътрудничество между двете страни. Бойко Борисов се срещна в Одеса с президента на Украйна Петро Порошенко. Двамата днес са гости на тържествата по случай 160-годишнината от основаването на Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ в Болград. В рамките на разговора българският премиер подчерта, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделянето и разбирането на двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна. По думите на Борисов, сме длъжни да използваме това приятелство, за да живеем по добре.

От своя страна Порошенко благодари за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията ЕС – Украйна, включително и за финансовата помощ за страната му.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също участва в отбелязването на юбилея на Болградската гимназия и получи почетния знак на гимназията. От своя страна Йотова връчи на директора на гимназията почетния знак на президента, както и литография с акростих на Георги Раковски, патрон на училището. Литографията е на Николай Павлович, в която има акростих отдолу, написан от Раковски, в която се казва: „Ценя на българите за свобода“. Там има българския лъв, българската държава, там има един невероятен образ на старец, на възрастен човек, който олицетворява мъдростта и казва на всички, които искат да се бият за свободата на страната, искат да участват в борбата, че този сън и тази мечта могат да станат реалност“.

По-рано днес Борисов и Порошенко направиха инспекция на ремонтиран участък на международния път Е87 Одеса – Рени. При посещението на българския премиер Борисов през май тази година в Киев Петро Порошенко пое ангажимент този участък в Болградска област да бъде ремонтиран. В тази част на страната живеят най-много украински граждани с български произход.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук