Владимир Путин
на снимката: президентът на Русия Владимир Путин

„Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта „Северен поток 2“, както някога България в „Южен поток“.

България се отказа от този проект под натиск отвън, сега те съжаляват, сега говорят да получат наш газ вече през „Турски поток“. Не би било добре цяла Европа да прилича на България, която прояви такава слабост и неспособност да защити собствения си интерес“, атакува руският президент Путин българската държава преди дни, използвайки случая на пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц.

Основна тема на срещата с Курц, чиято страна сега председателства Съвета на ЕС, бе темата „Северен поток“, продължаването и обезателното завършване на този проект, газов на залог на залозите на Москва сега.

Свързано с България и „Южен поток“, спрян навремето основно от/заради газовата агресия на Москва, газеща всякакви правила, днес Путин повтори дословно пропагандната си теза от времето на стария си провал. След като времето и фактите отдавна осветлиха истината, че Русия се оказва принудена сама да се откаже от „Южен поток“ защото той излиза крайно нерентабилен след акта на руската окупация на Крим, наложените заради Украйна световни икономически санкции срещу Русия и след солидарното изтегляне от проекта на възловите дотогава европейски играчи в „Южен поток“ Италия и Австрия. Годината на събитието е 2014.

Геополитическата причина е от едната страна на провала. От другата е неимоверното повишаване на цената на „Южен поток“ в движение. Почти четирикратно, в което особено тежат корупционните пари, залагани във всякакви посоки, до безогледност. Само и само „Южен поток“ да стане. В тези игри, несъменно, не е пропусната и България. Тя бива включена в този поток пакетно с големия шлем на тогавашния президент Първанов и на тройната коалиция БСП, НДСВ, ДПС – премиер Сергей Станишев, правителство с мандата на Ахмед Доган, ДПС.

Официална България днес изобщо не реагира на газовата атака на Путин. Приема, излиза, изреченото от него в Санкт Петербург. С мълчаливо съгласие. Реагират само експерти.

Путин манипулира. Той пропуска ред истини – причина за оттеглянето на България от „Южен поток“, сред които „малко значимата“ е това, че в движение цената на проекта за България бе изкуствено увеличена 4 пъти с цел задоволяване на корупционни апетите от двете страни.

Ето и някои други причини : сред уловията за получаване на транзитни такси от България бива поставено и това  предварително да бъде платено всичко по строителството. Като краен резултат от схемата за „Южен поток“  България нямаше да спечели и стотинка през следващите 20 години. В същото време щеше да бъде ликвидиран съществуващият пренос, от който печелим условно 200 милиона долара годишно.

Условно, защото тези пари се крадат от свързани с Русия хора за фалшиви инвестиции и, ако тази корупция бъде ликвидирана, то тогава тези пари щяха да са налични“, обяви във фейсбук газовият експерт Стефан Гамизов.

„Южен поток“, и това трябва да е ясно, беше “проект”, чиято цел бе и да лиши България от такси за пренос на руски газ и да монополизира окончателно в руска полза южната част на Европа, която е с възможности за получаване на природен газ от много други източници. Русия продължава да воюва срещу България по тази линия, при това много успешно с помощта на наистина много български предатели, които са на всяка на всяка крачка”, казва още Гамизов.

Още преди 4 години политологът Огнян Минчев оприличава маневрите на някогашния български кабинет (Станишев) в подкрепа на „подозрителния руски геополитически проект „Южен поток“ на „действия на марионетки в защита на спонсориращ ги пазарен монополист“.

В ценоразписа на този газопровод няма елементарна бизнес логика. Излиза, че километър от тръбата през Дунавската равнина ще бъде два пъти по-скъп, отколкото километър от трасето през начупения релеф на сръбска територия и три пъти по-скъп спрямо километър от газопровода през труднодостъпните алпийски терени на Словения. България се оказва едновременно под корупционния натиск от Москва и под абсолютно легитимния натиск от страна на Европейската комисия да не допуска тарикатлъци като измисления от депутатите на БСП „морски газопровод“, за който не важат правилата на Третия енергиен пакет на Европейския съюз, конкретизира се Минчев.

„Третият енергиен пакет на ЕС, продължава той, цели именно редуцирането и уеднаквяването на налаганите сега от „Газпром“ високи монополни цени. В „Южен поток“ няма и следа от български национален интерес. Нещо повече – осъществяването му поставя под съмнение независимостта на страната“.

Пак тогава анализаторът Илиян Василев цитира световни експерти, които откриват в изчисленията за себестойността на „Южен поток“ завишение от поне 2 милиарда евро, което не намира оправдание и не може да се обясни по никакъв начин при сравнения със сметките за подобни проекти в Европа.

Фактите пораждат съмнения за циркулирането на нерегламентирани бизнес практики и създават огромно напрежение в обществото. Подобни разминавания няма как да убягнат от погледа на Еврокомисията, отправя ранно предупреждение експертът .

„Южен поток“ бе проект за газопровод, който трябваше да свърже Русия с европейския пазар, като пресече Черно море и влезе на територията на Европейския съюз в България. Максималният планиран капацитет беше 63 млрд. кубически метра на година. Първоначалната предполагаема стойност на проекта беше 16,5 млрд.евро, но с напредването му тази сума скочи над 35 милиарда. 

През декември 2014 г. сам руският президент Владимир Путин обяви спирането на проекта. Беше на посещение в Турция.

Има различни интерпретации за спирането на „Южен поток“. Но има една неизменна руска теза и тя е:  България се е подчинила на натиск от Европейската комисия и е действала против своите икономически интереси.

„Южен поток“ бива спрян основно по финансови причини, сложен комплекс . Наслагват се нарастващата цена на самия проект, ниски цени на петрола и газа и невъзможност да бъде финансиран, изясняват картината авторитетни международни анализи.

Особено значим фактор, повлиял на хода на реализацията, е анексирането на Крим, което поставя икономическите взаимоотношения с Русия в режим на безкомпромисно наблюдение, подчертава доклад на неправителствения институт за публични политики RiskMonitor.

И още :

Тъй като България е зависима от един доставчик (Русия), българската газова инфраструктура не позволява диверсификация на доставките и България няма достъп до свободен газов пазар, възможността за намаляване на цената на газа минава предимно през двустранни преговори, в които доставчикът има непропорционално силна позиция, отново RiskMonitor.

Анализаторите включват сред причините за спирането на „ Южен поток“  и плановете за либерализация на американския износ на газ, съответно очакванията за допълнителна диверсификация на газовите доставки за Европа.

Никак не е случайно, че през ноември 2014 година Италия, възлов партньор по проекта, се оттегля дискретно, заявявайки, че „Южен поток“ вече не е вече приоритет за Италия.

Скоро след Италия подобна позиция изказва и Австрия.   Няма как „Южен поток“ да не се срине.

И на 1 декември 2014 година Владимир Путин обявява прекратяването му. Без особени обяснения. Но не пропуска да лепне обида специално на България, заявайки, че София е загубила абсолютно своя суверенитет. Повтори го отново, онзи ден. От Санкт Петербург, възползвайки се от срещата в австрийския канцлер Себастиян Курц, в контекста на новата руска газова офанзива „Северен поток 2“.

Между другото, българският премиер Бойко Борисов  e в Украйна. За отбелязването на 160-годишнината на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“. В честванията в Болград участва и президентът на Украйна Петро Порошенко.  Едва ли е възможно да не стане дума за Крим, за икономическите санкции на Европа и света срещу Русия, а и за газ.

Поизяснява се, май, защо президентски Владимир Путин точно сега се присети пак за „Южен поток“ и България и каза точно това, което каза:  „България се отказа от „Южен поток“ под натиск отвън, сега те съжаляват, сега те говорят да получат наш газ вече през „Турски поток“.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!