Цачева

Премиерът е против пълната забрана за външното финансиране на съсловните организации на магистратите, която е заложена в проекта за промени в съдебния закон. Той подкрепя частична забрана – организациите да могат да получават пари от европейските фондове. Това разясни след днешното заседание на кабинета министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод острите реакции на съсловните организации на съдии и прокурори срещу внесените от управляващата коалиция ГЕРБ – ОП промени в закона за съдебната власт.

За подобна, частична корекция в проекто-закона на управляващото мнозинство преди ден се обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той каза, че вижда поле за „известна корекция“ в абсолютната забрана и може извън скоби да останат „проекти и програми на ЕС“, защото „България като член на Евросъюза не може да забрани финансиране от него“.

За други „чужди дарения“ главният прокурор остава категоричен – правилно се забраняват, били несъвместими със статута на магистратите. Като разясни : „чужди дарения могат да дойдат не само от „Америка за България“. Намекът е очевиден – по проекти на тази фондация работи и Съюзът на съдиите, нехаресван и от депутатите от мнозинството, и от обвинител N 1.

Сотир Цацаров обори тезата на съсловните организации на съдии и прокурори, на НПО, че партньорството по проекти с външни донори, обученията  и стажове на експерти от гилдията, по никакъв начин не могат да бъдат разглеждани като инструмент за подкопаване на независимостта на магистратите.

Главният прокурор каза : „Безплатен обяд няма – и в грантовете също няма безплатен обяд“.

От днешните разяснения на Цецка Цачева за медиите не стана ясно какво ще е окончателното произнасяне на управляващото мнозинство по проекто-забраната, която преди първо четене на закона реже всички възможности за външно финансиране по проекти и обучения на магистратски съсловни организации.

Сега донори по много значими проекти на организациите на съдии и прокурори са и Норвежкият фонд, и Америка за България, и холандски правителствени и неправителствени организации. Наред със структурите на ЕС.

Както Съюзът на съдиите, така и Асоциацията на прокурорите вече обявиха законопроекта за дискриминационен и противоконституционен.

Освен забраната за външното финансиране на съсловните магистратски организации, включително от европейските фондове, ГЕРБ и ОП искат още забрана за участие на съдии, прокурори и следователи в управата на различни от техните професионални сдружения. Това поставя под съмнение дори бъдещето на Съюза на юристите в България, който е най-старата юридическа организация в България.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук