ЕК вероятно ще излезе със заключение, че бюджетът на Гърция отговаря на стандартите на еврозоната и така ще поощри страната, която получи  последния спасителен транш в началото на седмицата. Южната ни съседка, планира още за първи път продажба на облигации от 2014-та насам.

Комисията, изпълнителната структура на ЕС, се очаква да препоръча излизане на  Гърция от „процедурата при прекомерен дефицит“.  Крачката се предприема, когато бюджетният недостиг на страната членка стане прекалено голям, съобщава „Блумбърг“, като се позовава на свои източници.

Колкото и символично да е подобно решение, то представлява важна стъпка за Гърция, която от 2010-та разчита на международна помощ, за да възстанови икономиката си и инвеститорския интерес.

Препоръката, която ще бъде одобрена от ЕС, на практика няма да окаже влияние върху фискалните цели на страната, които зависят от спасителната програма, която е с по-голяма тежест от вътрешните правила. От друга страна, официалното признаване, че Атина е възстановила финансите си и не нарушава политиката в тази сфера, ще допринесе да се гледа по-благосклонно на Гърция.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО

Ако тя излезе от процедурата, това също е знак за ЕС, защото само три страни- Франция, Испания и Великобритания, ще останат в списъка, в който през 2011-та, по време на кризата в еврозоната имаше цели 24 държави.

Според правилата в ЕС, страните трябва да намалят разходите си до 3 процента от БВП и да ги поддържат под 60 на сто.

Дефицитът на Гърция беше намален от рекордните 15.1 процента през 2009-та до 0.7 на сто от БВП през 2016-та.

Финансовите министри от еврозоната отчетоха през юни, че Гърция е предприела нужните икономически реформи, за да получи помощта от 8.5 млрд. евро, в допълнение към спасителната програма, чиито размер е 86 млрд. евро. Беше дадена и повече яснота какво намаление на дълга може да се очаква вбъдеще.

Според записаното в спасителната програма, до 2022-ра, Гърция трябва да поддържа първичен излишек, извън лихвените плащания в размер на 3.5 от БВП, който в средносрочен план да се стабилизира на 2 на сто.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук