На четиристранната среща между премиерите на България Бойко Борисов, на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тодеску и президента на Сърбия Александар Вучич,  лидерите се договориха да работят за укрепването на единството и сътрудничеството в Европа. Срещата се проведе в Евксиноград и бе инициирана от премиера Борисов.

На снимката: Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Михай Тодеску и Александар Вучич

Българският премиер обяви като новина от срещата между четиримата, че Сърбия получава балканска подкрепа за членството си в ЕС.

„Ние искаме да излъчваме от Балканите мир, стабилност, просперитет и разбира се всичко това е в името на хората, за тяхното спокойствие, благоденствие, повишаване на доходите, развитие на бизнеса, туризма и разбира се общите ни проекти. На Балканите сме се разбрали да няма велики, всички сме равни, еднакво отговорни и с една единствена идея – да развием така нашите отношения, че Балканите да станат пример в Европа не като място за войни и убийства, а мир, стабилност, просперитет”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Сред обсъдените теми на срещата бе и българското европредседателство. Борисов обяви, че с гръцкия си колега Алексис Ципрас го считат за свое съвместно председателство.

22222222222222

По-рано днес се проведоха и двустранни срещи България-Румъния, на които основна тема бяха инфраструктурните проекти, сред които Дунав мост III, както и сигурността на Балканите.

Още по темата:

България и Румъния могат да влязат в Шенген до една година

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук