Испанският крал Фелипе VI остро разкритикува правителството на Каталуния, заради кризата, предизвикана от проведения в неделя референдум.

Фелипе VI
на снимката: испанският крал Фелипе VI

В телевизионно обръщение към нацията, кралят обвини каталунските ръководители, че рушат демократичните принципи и създават обществено разделение в автономната област:

„Каталунското общество е разединено и в конфликт. Каталунските лидери подкопаха чувствата на състрадание и солидарност, които обединиха и ще продължат да обединяват всички испанци. Тяхното безотговорно поведение може да застраши икономиката и социалната стабилност на Каталуня и на цяла Испания”, каза Фелипе VI.

Каталуния

Каталунската реакция беше, че монархът не разбира „положението на автономната област”.

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон съобщи, че до няколко дни ще бъде обявена независимостта на областта.

В интервю за Би Би Си, той заяви, че правителството му „ще действа в края на тази седмица или в началото на следващата”.

на снимката: лидерът на Каталуния Карлос Пучдемон
на снимката: лидерът на Каталуния Карлос Пучдемон

Пучдемон смята, че ако испанското правителство се намеси и поеме контрола над местния парламент, ще допусне „грешка, която променя всичко”.

Той не изключи възможността Каталуния да обяви независимостта си. Въпреки силовите мерки, предприети от полицията, в неделя 90% от гласувалите каталунци подкрепиха отделянето на областта от Испания.

Каталуния

Във вторник, над 700 000 души се включиха в протестите в Барселона срещу полицейското насилие, упражнено по време на вота в неделя.

Редица обществени сфери бяха блокирани, в това число градския и междуградския транспорт. Летището, много училища, университети и музеи останаха затворени през целия ден.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!