На снимката: премиерът Бойко Борисов

Премиерът Борисов  коментира пред журналисти ситуацията с акциите на „Левски, които му бяха джиросани без негова съгласие. Това стана по време на инспекция на строителството на газовата връзка с Гърция при село Орлово. Борисов потвърди, че не иска ценните книжа и не ги приема и заяви, че няма нищо нередно финансовият министър Владислав Горанов да води комуникация с бизнесмен с интереси в хазарта като Васил Божков по време, когато последният не е бил обвиняем.

Преди дни акциите на клуба бяха прехвърлени чрез джиро от собственика на клуба Васил Божков на премиера Борисов. Тогава спортният министър Красен Кралев обяви, че министър-председателят няма да ги приеме.

„Така утре може да ми прехвърлите Вашата къща с децата… Не са на мое име! Нито знам кой какво подписва, нито съм дал съгласие, нито някой ме е информирал – зави премиерът, обръщайки се към една от журналистките – Дядо ми казваше: Насила можеш да вземеш от човек, но на сила не можеш да му дадеш.“

Действията на обвиняемият бизнесмен, който все още се намира в Обединените арабски емирства, премиерът окачестви като „подигравка, защото е ясна целта”. Според Борисов всичко е  умишлено.

„Феновете на „Левски“ да си търсят този, който го е направил. По никакъв начин няма да ме вкарате в тази игра, че някой си позволил да ми джироса акции. Ами утре всяка една фирма в ликвидация може да ми джироса акциите си на мен. Няма полезен ход. Подиграха се с „Левски“. Да ги прехвърлят на когото искат. Аз няма да участвам в това!“, категоричен бе премиерът.

Борисов отрече да са водени разговори в миналото между него и Васил Божков, тема на които да е била собствеността на клуб „Левски“.

„По никакъв начин не искам да се замесвам с тази тема“, категоримен бе той.

Запитан има ли проблем в това, че финансовият министър Владислав Горанов е водил sms-кореспонденция с Божков по линия на харатния му бизнес, Борисов отговори:

“По това време той /Божков – бел. ред./ не е бил по никакъв начин обвиняем”.

Бойко Борисов коментира и темата за свалянето на ДДС за туристическия и ресторантьорския брашна, както и за книгите. Той посочи, че „на този бранш ние им забранихме да работят“, но „на храните, на фармацевтичните вериги, не само, че не сме забранили, но и те работиха на пълни обороти“. Премиерът бе категоричен, че в условията на криза трябва да се прояви солидарност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!