Бойко Борисов
Снимка: БТА

Изненадващо днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не нападна, както обикновено Промяната, а напротив – дори изглеждаше, че им съчувства.

Интересно е, че Борисов сам си призна в абсолютно прав текст за нещо, за което беше обвиняван многократно през годините, а именно, че от 2009 година насам не е правено нищо по съдебната реформа. По думите му щом опитите веднъж са започнали, нещата са се задвижили със страшна сила:

„От месеци повтарям, че трябва да има редовен кабинет. Говорихме за кабинет от три, шест месеца, експертен. Днес пак ще се видим с ПП-ДБ, защото хаосът в държавата е тотален. Съдебната реформа си има цена – от 2009 г. такава няма. В момента, в който ние приехме закона, в който да има контрол над главния прокурор, изведнъж нещата се раздвижиха със страшна сила. Започнаха атаки по ПП, за да се блокират всякакви разговори”, посочи още лидерът на ГЕРБ.

„Не, категорично няма да си дам имунитета, защото трябва да си сляп, за да не виждаш какво се случва в момента. Дали службите и министър Демерджиев вчера разбраха за мъртвите души и изтичането на информация? Защо вчера, а не преди месец? Аз две години бях без имунитет. Поискаха ми го вчера, за да няма правителство. Ясно и точно“, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента  Борисов, след като снощи Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Борисов подчерта, че е важна подкрепата на ДПС за правителство, за да се случи конституционната реформа.

„ДПС преди една седмица говореха, че трябва да има правителство на всяка цена и, разбира се, те трябва да бъдат въвлечени, за да има конституционно мнозинство, за да се продължи съдебната реформа….

…Хаосът е толкова голям вече, особено при липсата на бюджет, план за възстановяване,  еврозоната, Шенген, ситуацията на Балканите, войната в Украйна е смазваща – трябва да гледаме и от тази гледна точка“, така Борисов обясни нуждата от редовно правителство в момента.

Той за пореден път отрече да е собственик на имот в Испания.

„Нямам никакви притеснения по този казус. Не знам за кой път ще кажа – не съм имал, нямам и няма да имам никакъв имот в Испания. Какво повече да отговоря? Ивайла Бакалова не съм я виждал от десетилетие“, каза още лидерът на ГЕРБ, след като стана ясно, че Бакалова е ключов свидетел по делото,  известно като „Барселонагейт“.

Думите на Борисов би трябвало да значат, че в идните дни ще видим проевропейко правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, въпреки всички грозни разногласия. Но цената му вероятно ще бъдат компромиси с някои министерства. Това би било добра новина за страната ни, която ще дойде на фона на изключително засилени проруски групи, които са активирани, както извън парламента, така и вътре в него. (Припомняме, че депутатите от „Възраждане“ не пропускат възможност да саботират работата на НС и да вдигат скандали). Смисълът е да има разпад на държавността. Важен фактор е и отмъстителността на прокуратурата, която решително нападна Бойко Борисов, за да му върне за Закона за контрол на главния прокурор.

Всичко това няма как да не изиграе консолидираща роля в отношенията между Промяната и ГЕРБ, но може да спомогне за съставяне на едно проевропейско, прозападно и проатлантическо правителство у нас. И това ще бъде въпреки яростната съпротива на кремълските придворни у нас.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук