Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов /източник: архив/

Който спинка сладко, има чиста съвест, обяви премиерът Бойко Борисов в Стара Загора, където е на среща с актива на ГЕРБ. Това е първото голямо събиране на партията след пандемията, припомни пред пълната зала кметът на града Живко Тодоров, цитиран от БГНЕС. Премиерът пък коментира проблемите при опозицията, отделянето на Цветанов, строежите, направени при неговото управление, влизането в Банковия съюз и положението с пандемията от коронавирус.

„В отлична форма съм, за да ми е нужна подкрепа. С радост чух, че Кирил Добрев искал да става председател на партия – ами така трябва, да излезе и да носи отговорност, а не да се крият зад Орешарски. Българският народ със своята мъдрост е пребъдвал толкова време – векове, не сте ли чули приказката „Вола рие, на гърба му пада“, или „Който нож вади, от нож умира“ – всички знаете тези приказки. „Което куче ме е залаяло, все е побесняло“, заяви Борисов.

„Затова, мили мои, пред мен не стои въпросът да мисля, че нито съм незаменим, нито ГЕРБ не може без мен. Виждате, че и без Цветанов може да се напълни залата – а това беше неговата роля. Затова и сега партията е демократична. Толкова години е бил до мен, аз лоша дума не съм казал, а и не искам вие да казвате. Той се срамува от нас – а до вчера заедно викахме „Победа и напред“. Пожелавам му успех на политическия проект, чувам, че все хора, работили с нас, ще са в проекта му. „Приятна игра“, пожела премиерът на бившия си първи помощник.

„Ние сме градивна партия – само до днешния ден каквото сме направили – Тракия, Марица, Люлин, Хемус, тунели, ЖП-линии, зали, ако седнем на един лист да пишем, ще излезе ферман. Надявам се мозъчният тръст на ГЕРБ на направи подробен архив. Само метрото са нови 8 станции – фантастични работи. Като сурикатчета излизахме миналата седмица от метрото – през минута на НДК, на Подуяне, и прочие – ей така бяхме и ние. Не можете да си представите какво съоръжение на три нива сме създали. Сутринта минах по АМ Тракия – било е тресавище, свлачище, колоните висят на магистралата – как хората се са се убили, как Господ ги е запазил, не знам. Сега всички колони се обличат наново и се правят – само на Тракия са пет мостови съоръжения.И паралелно с това АМ Хемус върви на пълни обороти, допълни премиерът.

Борисов не пропусна да уязви политическите противници от БСП:

„Стига ми, че 100-годишната партия, която е с история, друго име, освен „Борисов“, не знае – това е срам за комунистите. Това е срамота, значи са много слаби.“

Премиерът настоя, че влизането на българия в банковия съюз е много важно действие, защото то „гарантра, че и проф. Орешарски да се върне, няма да фалират банките.

„Тяхната основна специалност – на комунистите, е фалит, а после ние им допълваме липсващите милиарди. Преди две седмици върнахме 300 милиона към Фонда за гарантиране на банковите влогове заради дело в Лондон“, съобщи още Борисов.

Банковият съюз значи по-малки лихви, и значи, че ако влезем в катаклизъм, другите ще ни помогнат, допълни премиерът.

Темата за пандемията също не остана незасегната, като премиерът коментира последните на управлението:

„Коронавирусът е нещо, с което се шегуваме, но вътрешно всички ни е страх. Надяваме се, че го няма, а той е тук. Вчера СЗО каза, че вирусът става по-смъртоносен, и идва втора вълна. В Турция въведоха вечерен час. Без германската икономика да стартира, ние няма за кого да работим. И мярката 60/40 и 80/20 харчи от мазнинката на държавата и от резервите ни, но изтъняваме безвъзвратно. Безплатни неща няма, и ние се движим по ръба. Няколко месеца с дисциплина издържахме, но усетих, че хората не могат да удържат, и затова пуснахме парковете и градините. А няма правилен или неправилен ход, защото никой в света не знае какво да прави. Българите забогатяха, обичат да се разхождат, не могат да изчакат да отворят границите към Гърция, сутринта от 7.00 правят опашка към плажовете и ресторантите, та ме питат чуждите лидери имали ли сме изобщо корона“, каза още премиерът.

Борисов предупреди, че догодина идва по-тежка криза и препоръча ролитическата класа да се обедини срещу нея. По думите му пандемията още не е отминала и „трябва да ксвикнем да се пазим“. Той не усещал увереност, че трябва да върне старите мерки и обяви, че разчита на хората да се пазят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!