Обявеният от министър Теменужка Петкова консорциум от три фирми, кандидатстващи за проекта „Белене“, е просто един пожелателен меморандум за разбирателство и всъщност е безсмислен, заяви в интервю за „Дебати.бг“ енергийният експерт Иван Хиновски. Той посочи, че на сайта на „Росатом“  споразумението между руската фирма, „Дженерал илектрик“ и „Фраматом“ е обявено именно като меморандум. Експертът потвърди убеждението си, че в настоящия си вид проектът за АЕЦ „Белене“ е невъзможен.

„Това, което в момента е  анонсирано от министъра, е някакво бледо подобие на опит за споразумение. Това не е никакъв консорциум и никакъв договор. Това, което е подписано,  на сайта на „Росатом“ е упоменато като  „Меморандум за разбирателство“ – т. е. ако един ден започне да се прави нещо, те се сдружават за комплектуване на оборудването. Но тъй като няма никаква техническа база за тази договореност, тя е безсмислена – няма технически проект, не се знае какво ще се строи и на каква цена. За площадката има още доста неясни работи. Няма разрешение за строителство, липсва документация. Аз съм твърдо убеден /че проектът няма да се осъществи в този вид – бел. ред./ и то от много отдавна… На сайта на „Росатом“  има обява за подписване на „Меморандум за разбирателство“ – един пожелателен документ, в който 3 компании са се разбрали, че ако започнат проекта някога, те ще имат обща инженерна оферта, т. е. ще подготвят такъв проект, в който ще бъдат инкорпорирани оборудването на „Дженеръл илектрик“ и на „Фраматом“. „Росатом“, като архитект и инженер, какъвто вероятно той трябва да бъде,  ако тръгне проектът, ще отчете тези оборудвания. Няма никаква договореност, условия, цени или срокове – нищо. Както вчера го нарекох пред едни ваши колеги от една друга голяма медия, типичен опит за информационен бум“ – убеден е експертът.

Хиновски бе категоричен, че цената на проекта при всички положения ще бъде платена от джоба на българите и сподели очакванията си „Росатом“ да се опита да го реализира през заеми, без да рискува свои средства, което значи, че компанията не е инвеститор, тъй като не поема пазарен риск.

Инженерът каза още, че не му е известно дали съществува документ, който да потвърждава, че проектът за АЕЦ „Белене“ отговаря на всички европейски изисквания, въведени след аварията с АЕЦ „Фукушима“ през 2011 година. Според Хиновски ако бъде построена, централата ще произвежда по-скъп ток, отколкото алтернативните източници, според днешните цени, и това я прави икономически неефективна.

Тези и други проблеми около проекта за АЕЦ „Белене“ бяха коментирани от Иван Хиновски в интевюто, което можете да прочетете утре в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!