Европарламент

На онлайн сесия в петък Европарламентът прие резолюция с призив към ръководството на ЕС подаде иск срещу Китай в Международния съд на ООН в Хага и да се въведе срещу Пекин икономически натиск, ако той приеме закона за националната сигурност на Хонконг. За резолюцията са гласували 565 евродепутати при 34 гласа против и 62 въздържали се.

Причината за това искане на Европарламента е, че приемането на въпросния закон ще представлява нарушение на принципа „една държава – две системи”, който лежи в основата на автономния статут на Хонконг.

Международният съд на ООН разрешава юридически спорове между държавите. Делата при него могат да започнат при наличието на съгласие от всички заинтересовани страни. Тази съдебна институция няма отношение към другите международни трибунали, които също са базирани в Хага, като Международния криминален съд.

Всички резолюции на Европарламента имат препоръчителен характер и не е задължително да бъдат изпълнявани дори от другите институции на ЕС.

На 28 май парламентът на Китай одобри резолюция за изработването на закон за националната сигурност на Хонконг. Пекин се надява, че с него ще може бързо да пресича радикалните протести, каквито имаше в града от юни до ноември, когато се стигна до множество безредици, палежи и вандалщини, нанесли значителни икономически щети на региона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!