Край източното крайбрежие на Обединените арабски емирства в Оманския залив група местни водолази режат корали на парчета, прясно извадени от рифа, за да бъдат презасадени отново във водите.

Водолазите изграждат мега изкуствен риф, който се надяват, че ще защити морския живот, ще предотврати избелването на корали и други проблеми, причинени от климатичните промени.

Малък екип от водолази, заедно с доброволци, са засадили над 9 000 корали на около 600 квадратни метра през последната година.

В рамките на пет години те се надяват да засадят 1,5 милиона корали на 300 000 квадратни метра по крайбрежието на Фуджейра.

Рифовете, които се развиват в продължение на хиляди години, са от решаващо значение за оцеляването на много морски видове, като същевременно осигуряват защита от вълните и помагат за намаляване на ерозията.

Както и навсякъде по света, рифовете в ОАЕ са претърпели сериозна деградация през последните две десетилетия, най-вече причинени от изменението на климата.

Изкуствените рифове могат да помогнат за възстановяването на морския живот, след като се сраснат с дъното, но това може да отнеме години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук