Бойко Борисов, Делян Добрев и Десислава Трифонова
На снимката: Делян Добрев, Бойко Борисов и Десислава Трифонова. Кадър от днешната пресконференция.

„Най-изгодното за Русия правителство е правителството на Кирил и Асен“, заяви днес на пресконференция в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов, чието трето правителство построи на руския президент Владимир Путин и „Газпром“ тръбата на „Турски поток“ през територията на България, плати за строежа изцяло с български пари, като позволи на Путин да доставя природен газ към Сърбия и Унгария, заобикаляйки Украйна, което пък по-късно предостави на руския президент възможност да нападне Украйна.

Отгоре на всички, по тръбата, за която България плати 2,5 млрд. лева без ДДС, нито една молекула природен газ не влиза за българско ползване. Също така, както е видимо, спирането на доставките на природен газ към България еднолично от „Газпром“ по никакъв начин не попречи доставките по „Турски поток“ да продължат през нашата територия.

Бойко Борисов посочи още, че служебното правителство трябва да преговаря с „Газпром“ за наваксването на недоставените количества газ. Според него недоставените количества по договора, който изтича в края на годината, трябва да бъдат разсрочени за получаване през следващите два месеца.

Борисов влезе още в хора на служебните министри от правителството на Румен Радев, които от вчера говорят, че България ще загуби арбитражно дело срещу „Газпром“, като заяви, че ако преговаряме с „Газпром“ и получим недоставените количества, това ще увеличи шансовете България да не загуби арбитраж срещу руската компания.

На фона на призивите да се преговаря с „Газпром“, Борисов се обяви за сто процента диверсификация на доставките на газ. Как да се случи това ако България сама отново се постави в позиция на тотална зависимост от руския газ, вместо да положи усилия в друга посока, продължава да не е ясно.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук