Бойко Рашков
На снимката: Бойко Рашков

„Пресилено е, че в МВР се прави чадър върху трафика на мигранти. Не трябва да се избързва с въпроси, които имат политически оттенък, прехвърля се отговорността. Причините за случилото се подлежат на изясняване в хода на разследването“, заяви днес бившият вътрешен министър Бойко Рашков в ефира на БНТ.

По думите му случаят с убитите полицаи в Бургас е трагедия за Министерството на вътрешните работи.

„Взети са мерки за подсилване на охраната на границата с жандармерия и военни формирования, прави се всичко, което държавата може да направи, има сериозни проверки на граничните пунктове“, допълни Бойко Рашков.

Той поясни, че от отпуснатите 5 милиона лева са използвани не повече от един милион за ремонт на оградата на границата, като той е направен в цялост.

„Не са закривани гранични управления, а са създадени, например в Резово, където мигрантският натиск е огромен. Няма да коментирам кадровите решения на министър Демерджиев, това са неговите виждания. Информацията за използването на бази на МВР за частни партита е лъжа, по такъв начин се злепоставя МВР. Да съм председател на КПКОНПИ за мен не е цел номер 1“, каза още Бойко Рашков.

По думите му има два случая, като единият е високопоставен служител, които са свързани с незаконно живеене в резиденция на МВР. Бойко Рашков призова Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка.

По повод решението на Административния съд, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е задържан незаконно заради липса на фактически основания, Рашков посочи, че заради техния обем е нямало как да бъдат включени.

„Нито един не пожела да прочете материалите, съпътстващи оспорваната заповед за неговото задържане за 24 часа. Запознах се с решението на Административния съд като последна инстанция, в което е казано, че в заповедта не са записани фактическите основания. А заповедта не може да съдържа фактическите основания по една много проста причина – те са 470 страници“, каза още Бойко Рашков.

„По времето на Христо Терзийски и Младен Маринов те задържаха за 24 часа, когото пожелаят. Имаше неотложност в друг смисъл, но този въпрос е чисто правен“, каза още Рашков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук