Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

„Няма да искаме оставка на заместник-министър Живков. В понеделник го сменяме“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Бургаско.

В 8 часа сме се разбрали с Емил Димитров да имам предложение от него за заместник-министър с ресор „Отпадъци“. Няма милост за никого“, допълни министър-председателят и припомни за отстраняването Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„Цветанов най-вероятно ще си направи собствен политически проект“, коментира премиерът.

По думите му има огромен натиск върху служителите на Министерството на околната среда и водите, за да работят добре.

„Всеки може да си напише списък и да го сложи в касата. И аз мога да си напиша един. Това заяви в Бургаско премиерът Бойко Борисов във връзка със списъка с имена на известни личности, сред които и убити, който прокуратурата откри в хода на разследването на аферата с боклука. Списъци не коментирам, аз строя“, добави той.

Медждувременно стана ясно, че 66 тома са материали по делото с боклука.

Днес съдът трябва да реши за мерките за неотклонение на шестима души. Защитните поискаха време да се запознаят с представените доказателства. Съдът даде възможност обвиняемите и техните защитници да се запознаят с материалите по делото и се очаква мерките да бъдат гледани по-късно днес.

Обвиняеми са 10 души по случая с организираната престъпна група за внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица. На един от участниците в групата е повдигнато вторично обвинение за управление на опасни отпадъци. Спрямо 4-ма се отправи искане за най-тежката мярка задържане под стража. Спрямо 2-ма се иска домашен арест.

Постоянен арест се иска за заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за когото прокуратурата твърди, че е имал водеща роля в схемата за незаконен внос на опасни и неопасни отпадъци и тяхното рециклиране и депониране.

Освен за Живков, прокуратурата иска задържане под стража и за единия от братята Бобокови – Атанас Бобоков и още двама. Внесено е и искане за “Домашен арест” спрямо Васил Богданов и Айгюн Еминов. Още вчера от прокуратурата съобщиха, че за другия от братята Бобокови мярката ще бъде – парична гаранция от 1 млн. лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!