Служителите на реда са задържали около 1 400 души в 17 града в САЩ по време на безредици, провокирани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на полицейски арест.

От четвъртък, когато започнаха протестите, до днес, полицията е арестувала най-малко 1 383 души от четвъртък. Отбелязва се обаче, че действителният брой на задържаните може да е по-голям.

Джордж Флойд, протести, САЩ

Стотици хора преминаха през лобното място на Флойд, отдавайки почит пред паметта му. Мястото се превърна в публичен форум – посещаван от шарено мнозинство от скърбящи, обединени от тяхната болка.

„Ние сме Джордж, не можем да дишаме“, скандираше тълпата, повтаряйки някои от последните думи на 46-годишния афроамериканец, докато лежеше умиращ под офицерско коляно, което притискаше шията му близо девет минути, докато не загуби съзнание.

Джордж Флойд, протести, САЩ

В петък полицаят бе обвинен в непредумишлено убийство от трета степен, за неволно причиняване на смърт.

Стоейки под стенописа с надпис „Обвинете и четиримата“ и „Затворите всички расистки ченгета убийци“, опечалените казаха, че искат и останалите трима офицери, участвали в ареста, да бъдат арестувани.

Джордж Флойд, протести, САЩ

Тук, под ярката светлина на деня, речта има за цел да бъде мирна, за разлика от палежите и грабежите, станали по време на протести, които избухнаха през нощта след смъртта на Флойд.

Протестите далеч не са мирни. Полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращи във Вашингтон, съобщават местните медии.

Няколко протестиращи са хвърлили пластмасови бутилки с вода срещу полицията, а след това са приближили кордона.

Джордж Флойд, протести, САЩ

Полицията в Ню Йорк, използвайки лютив спрей, е изтласкала група протестиращи от магистрала. Някои протестиращи са задържани.

Кметът на Лос Анджелис, Калифорния, Ерик Гарсети въведе полицейско час поради безредиците, провокирани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Джордж Флойд, протести, САЩ

„Ние винаги ще защитаваме свободата на словото и правото на хората от Лос Анджелис да живеят, без да се страхуват от жестокост и вандализъм. За да повишим безопасността на демонстрантите, служителите на реда и всички жители на Лос Анджелис, въвеждаме полицейски час от 20:00 до 5:00 сутринта“, съобщи Гарсети в „Туитър“.

Джордж Флойд, протести, САЩ

По-рано полицейски час бе въведен и в много други градове, включително Минеаполис, Денвър, Луисвил, Портланд. Кметовете на Синсинати и Милуоки също обявиха полицейски час заради безредиците.

Според телевизионния канал Ей-би-си полицията в Лос Анджелис е използвала сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу протестиращите. Съобщава за ранени полицаи.

Джордж Флойд, протести, САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е разговарял със семейството на Джордж Флойд. „Разбирам болката“, каза Доналд Тръмп от Белия дом. „Семейството на Джордж има право на правосъдие“.

Той обаче заклейми бунтовете и нарече протестиращите „крадци и анархисти“.

Джордж Флойд, протести, САЩ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!