Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

На Гергцьовден може да махнем КПП-тата, обяви премиерът Борисов. Той посочи, че съоръженията са изиграли много важна роля и на някои места, където се загражда улица, град, махала, може да продължи да се действа по този начин, ако се налага.

Борисов посочи още, че е възможно утре сутрин проектозаконът, който трябва да замени извънредното положение, да е готов.

“За извънредното положение, юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да послужи да отменим извънредното положение, той да има действието в един или два други закона – санитарно-извънредно положение нека го наречем. Защото трябва да останат мерките 60 на 40, противоепидемичните мерки, социалните и банковите мерки, каза Борисов. Неща, които след 13 май ще останат със сигурност, но да останат в съответните закони или в общ закон, утре ще го обявим това. Да влезе в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре.”

Борисов посочи, че няма съгласие детските градини и яслите да отворят врати на този етап.

От утре обаче  ще бъдат разрешени изпитите за издаване на свидетелства за правоуправления – теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт.

“Теоретичната подготовка или по интернет или ако са в зала – на дистанция.”, посочи Борисов.

Разрешават се и  индивидуалните спортове на открито, но не състезания. Позволени са тенис на корт, джогинг на писта или на стадион, тичане в парка. По искане на Мутафчийски настоява при спазване на мерките ще бъдат отворени и плувните басейни, съобщи още Борисов.

Заведенията на открито също се отварят, ще се уточни как точно хората да ходят там, добави Борисов.

Всички мерки, които обявяваме днес няма да помогнат на хазната, всичко е насочено към подобряване физическото и психическото състояние на хората. Вирусът няма да мине поне 2 години, трябва да се научим да живеем с него, коментира още премиерът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!