Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов - премиер на България

Премиерът Борисов коментира днес в Министерски съвет новото назначение на българския еврокомисар Мария Габриел в ЕК и оценките на политическата му тежест. Той опроверга твърденията, че сме получили незначителен ресор и се присъедини към мнението на Габриел, че става дума за признание за България, а не за принизяване и политически провал. Ето и пълното изказване на министър-председателя:

За съжаление, заради липсата на опит у нашите опоненти, те направиха коментари, които, ако имаха малко опит, нямаше да направят. Темата образование, иновации, обучение и квалификации, в програмата на правителството е първа точка. То е първа точка и в програмите на опозицията и в президенството. България беше оценена като държава, която в традициите си винаги е имала добро образование, култура, спорт и най-иновативни мозъци от типа на Джон Атанасов и други. Именно за това на България беше даден ресор, който освен, че е първа точка на правителството, е и първа точка в Европа.

А то е да се даде бъдеще на младите хора. Да станем конкурентноспособни на САЩ и Китай, защото там се отделят огромни пари за иновации. В тази програма освен образование, култура, спорт, е и програмата „Еразъм“, която изключително е насочена в тази посока. Тука са университетите, академиите, институтите, които дават огромна възможност. С две дирекции и близо 100 млрд. евро бюджет. Трети отгоре-надолу.

Даже сутринта разбрах, че някакъв казал, че преди сме имали комисар, който е бил заместник председател на комисията. Да, нашето правителство, предишното е излъчило такъв комисар, който тогава е беше зам.председател и отговаряше за бюджета. Но, когато договаряхме всичките постове, и затова казах, че трябваше да бъдем мълчаливи, ние договаряхме и поста на МВФ. Една от двете глобални институции, с 1000 млрд. долара бюджет. Където трябваше да се договори представител на българското правителство, и тук Влади Горанов свърши много работа, защото финансовите министри я движеха, а след това външните я поеха.

Трябваше първо да се преборим в Европа. Конкурентите ни бяха Германия и Холандия, техният представител, и Великобритания. Ние надделяхме в Европа. На базата на всички тези консултации. САЩ застанаха зад нас, Русия застана зад нас, Китай застана зад нас. Арабските страни, Африка, сега Индия ни остава. Знаете ли как се променят правила за избор на шеф на МВФ, ако няма тази огромна подкрепа за българския кандидат.

И когато трябваше да избираме, защото ние можеше да вземем външният министър на Европа да е наш, но разликата между двата поста, председател на МВФ, е 1000 млрд. долара и глобална възможност за работа в света. В същото време, кое е най-важно за нашето правителство, пък и за опозиция, ако щете? Образованието, иновациите и развитието на младите хора. Културата, традициите, ето това ни е дала Европа. И сме на една крачка да завършим, тъй като пък предишният шеф на МВФ, беше договорен за председател на Европейската централна банка.

Липсата на опит и младостта, на това го отдавам на нашите политически опоненти, и откровената злоба разбира се. Физиономиите им излъчват злоба. В изказванията си вече насичат думите и нервността им избива. Така че, всички български институции, университети, академии да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук