Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

За една седмица свършихме това, което трябваше да свършим за 3 месеца и юли месец се надяваме да влезем в чакалнята на Еврозоната, обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет, след провелия се европейски съвет за икономическите мерки заради коронавируса.

След срещата лидерите на ЕС дадоха на длъжностните лица срок до 6 май да изготвят план за възстановяване на икономиките на блока, съобщиха източници на АФП. Планът, който ще бъде изготвен от Европейската комисия, ще бъде свързан с дългосрочния бюджет на блока.

„Имаме отговор от ЕЦБ, че сме изпълнили всичко необходимо. В знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро и то за колкото трябва време. Фиксирането е до края на тази година или докогато ни трябва. Това е знак на доверие към България. Много поискаха, но единствено на България дадоха авансово”, заяви Борисов.

Той обяви още, че след мярката 60/40 са заделии 173 млн. грант, който са взели от други европейски програми, за подпомагане на над 20 000 малки фирми, които имат спад на оборота от 20% заради пандемията. Премиерът подчерта, че все още България не е взела заем.

„Между 3 000 и 10 000 ще се паднат на малка фирма. За тази мярка взимаме пари от програмата „Иновации и конкурентноспособност”. Подкрепата на малките фирми ще стартира през май”, обяви той и подчерта, че е поискал да може да вземе още 200 -300 млн., за да може да бъдат подкрепени и средни фирми.

Всички сме наясно, че само като единна икономика можем да излезем от кризата, каза премиерът Бойко Борисов след проведена видеоконферентна връзка на Европейския съвет. Според данни на премиера към момента 7,5% от БВП на ЕС е унищожен, а безработните са милиони.

Искаме да вдъхнем на хората увереност, че всичко това един ден ще е лош спомен, каза Борисов. Той изрази гордост, че България е взела мерките навреме, изпреварвайки повечето от другите вече силно засегнати държави. Премиерът съобщи, че се мисли за ред за отхлабване на забраната за посещението на парковете и градинките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!