На днешното правителствено заседание, премиерът Бойко Борисов се скара на шефа на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски. Повод за гнева на министър-председателя са вчерашните протести на жители на Нови Искър, които, оказа се, трябва да плащат винетка, за да преминават по Околовръстния път на столицата.

„Шефът на АПИ тука ли е? Защо ми правите тези номерца, а, защо ми правите номера?“, попита Борисов преди началото на заседанието.

И добави:

„Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?“.

Терзийски изслуша премиера прав и с наведена глава.

„Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост? Как ще плащат от Нови Искър, или от Банкя, или от съседните места винетки? На изборите за София те гласуват ли за кмет на София? Защо ми го правите? Не, питам, репетирате дали ще ви оправя още днеска, или какво? Провокирате ме дали много бързо ще го направя или до следобед, това ли искате да ми кажете?, каза премиерът.

Той заръча на Терзийски:

„Във всеки център на населеното място около София, отиваш лично днес, заставаш на площада и като едно време тея глашатаите „Няма да има винетки“, викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава, ясно. И още един път ако ми направите така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас, много бързо критично“, заяви Борисов и после разпореди: „Свободен си!“.

Терзийски веднага напусна заседанието.

След правителственото заседание регионалният министър Петя Аврамова каза, че до края на седмицата ще бъдат уведомени общините, че всички, които имат желание за освобождаване от винетна такса, могат подадат заявления. АПИ от своя страна ще подготвя и сключва споразумения, така че общините да поемат издръжката на тези пътища.

Относно пътищата, за които от вчера има напрежение, Аврамова категорично заяви:

„Никой не е глобен, всички тези пътища ще бъдат освободени от винетна такса официално след приключване и подписване на споразумението между Столична община и АПИ, с което общината възмездно ще поиска освобождаването. Така, че след това предстои и промяна на решението на МС, като ще изключим тези пътни отсечки от решението с обхват на винетната такса“.

Всички общини в България, които са обмисляли пътища в близост до общинския център да бъдат освободени от винетни такси, могат да подадат конкретно искане до АПИ, в което е описана дължината на пътя, който искат да бъде освободен.

По-рано сутринта, шефът на АПИ обиколи телевизиите, за да обяснява, че нито един „водач на МПС, който вече е преминал или ще премине по републиканските пътища в границите на Столичната община няма да получи фиш и да бъде глобен за липса на винетка, въпреки че формално такава е необходима и вече има контрол.“

Въпрос на време и на договорка на финансови параметри между СО и АПИ е отпадането на нуждата от винетки по Северната тангента, пътя за Банкя, за Нови Искър, Самоковско шосе, пътя за Мало Бучино, за Божурище и всички републикански пътища, по които се стига до населени места в рамките на Столичната община.

Жители на Нови Искър вчера излязоха на протест заради информацията, че трябва да плащат, за да пътуват до София.

Те блокираха за 4 часа пътя към столичния квартал, а причината е, че не знаят ще плащат ли винетки до София или не.

След включването на камерите на тол системата в контрола за платени такси стана ясно, че държавата и общината още не са уредили спорния въпрос как да не се изисква винетка при пътуване между София и населените места, които са част от общината.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!