Илиян Василев
на снимката: Илиян Василев

Едно към едно стратегията на сплашване и паника, която проведоха едно време като кампания срещу шистовия газ.

Първо, разпространяват тотален фейк, че българинът е против еврото и държал на лева!? Мерят някаква социология която никой не я показва, защото ще стане ясно че е фейк. Самият факт, че хората сменят от лев в евро, категорично опровергава коя е силната валута, в която се търси сигурност.

Второ, измислят си всички възможни рискови сценарии и ги прехвърлят от категорията на нискорискови в допустими, след това съзнанието на българина, който е наплашен ги възприема едва ли не като сигурни. И ето ви паника и недоверие.

Трето, тези идиотски сравнения с Гърция. Да не би случайно тук стандартът на живот да е по-висок? Там не имало валутен борд. Напротив, именно защото бе в еврозоната, Гърция започна да живее охолно и натрупа дълг, който вече е проблем повече на кредитодателите, а не толкова на самите гърци. Не са си продали семейното сребро и всеки, който посети Гърция цъка за техните високи пенсии, извънредни заплати. Не мисля че техния модел е добър за нас, защото никога няма да ни позволяват да влезем в такъв дълг.

Четвърто, идиотския аргумент че политиците ни можели да потопят страната с безумни харчове, че те и сега могат и го правят. Тези финансови удари които ни нанасят всеки ден с КТБ, с АЕЦ „Белене“, с тол системите, с „Мариците“, с безумните харчове през бюджета, пак преразпределят богатство, малцина стават много по-богати, мнозинството стават много по-бедни. При това вероятно много повече богаство се разпределя при валутен борд, отколкото през колебанията във валутния курс. И при фиксиран курс користта и корупцията си се развиват прекрасно. Валутният борд никога не е бил щит срещу безумията на властта, срещу алчността и глупостта.

Последно, това им е тактиката – ще продължават да умозаключават и да разгъват някакви рискови сценарии докато хората загубят представа кое е вярно, кое не, кое е спекулация, кое е допустим риск и накрая вие ще плащате по-високите лихви, вие ще имате по труден достъп до кредити, ще ползвате по-некачествена инфраструктура и ще се окажете в идиотското положение да сте по-умни от германците, които се отказаха от марката, а българинът не иска да се откаже от лева.

Пазете се от спекуланти със страховете ви, ТЕ НИКОГА НЕ РАБОТЯТ БЕЗПЛАТНО. Само една малка част са „полезни идиоти“, другите са аналитици под наем. Има и една малка група от свръхсуетни хора, които не пропускат случая да бъдат забелязани в публичен дебат. Тях ги канят по телевизионните студия, въпреки че не представляват никаква значима обществена сила, а ние сме в черните ми списъци на тези главни медии. Направете си изводите дали при този тип медии кой ще се появи на екран не е нещо друго освен управление на общественото мнение от хора зад кадър.

Заб: Текстът е от „Фейсбук“, заглавието е на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!