Първан Симеонов
на снимката: Политологът Първан Симеонов

Логиката сочи, че ръкостискането между премиера Борисов и президента Радев едва ли е начало на стопляне на отношенията, казва политологът Първан Симеонов в интервю за „Дебати.бг“. По думите му изглежда, че президентът Радев има стратегия за ескалация на противопоставянето и това не дава поводи за оптимизъм относно развитието на отношенията между президентството и кабинета. Г-н Симеонов подчерта, че не може да се да прогнозира каква роля в това противопоставяне може да има прокуратурата, тъй като тя не е политически играч в смисъла, в който са президентът и премиерът.

„Струва ми се, че Радев следва внимателно премислена линия на ескалация. Той така е разчел своите ходове в рамките на мандата, според мен – плавна ескалация, следваща и обществения ритъм, защото лека-полека се амортизира и образът на властта. Радев бе избран като протест срещу властта, така че разбираема е неговата тактика. Третото, което трябва да наблюдаваме, е дали Радев няма да се поувлече малко повече в нападения срещу правителството. Доказано е, че когато влезеш в малко по-близка политическа битка, рискуваш част от рейтинга си. Засега Радев пази рейтинг, но когато стане близкият бой, част от ударите го застрашават. Така че има няколко неизвестни, но колкото и да са неизвестни, едно е сигурно – напрежението между правителството и президента ще продължи. Дали и как ще се намеси прокуратурата тук не ми е ясно, защото прокуратурата е играч от друг порядък. Все пак прокуратурата не е политически играч, или поне не в този смисъл, в какъвто са президент и премиер. така че действията на прокуратурата трудно бих си позволил да анализирам тук. Но прогнозата , основана на логиката, е, че между президент и премиер нещата ще останат неприятни или дори ще станат още по-неприятни“ – каза политологът.

Първан Симеонов заяви още, че според социологическите данни последните месеци се наблюдава ерозия в доверието към властта и подчерта, че непредизвиканите грешки, които правителството допуска на места, където не се очаква да направи такива, влошават ситуацията. Той отчете като такава „комуникационна издънка“ набързо взетото решение за лева и еврото, което не е било надлежно обсъдено и подготвено, като това е позволило на противниците на еврото да създадат „добър кордон от застъпници на другата кауза“.

Първанов добави, че частичното отстъпление не е новост в стила на управление на премиера Борисов и подчерта, че разбирането на политиката като вслушване в желанието на хората не винаги е най-правилното, защото истинските лидери трябва да могат и да убеждават, независимо че това може да им струва част от рейтинга.

 

Цялото интервю с Първан Симеонов очаквайте по-късно на страницата на „Дебати“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!