Правителството прекратява всичките си взаимоотношения с Българския футболен съюз, докато председателят Борислав Михайлов не подаде оставка. Това съобщи министърът на спорта Красен Кралев, след спешна среща при премиера тази сутрин.

„През последните 4 години правителството направи много за развитието на спорта… но имайки предвид последните прояви, прекратяваме всякакви отношения с БФС до оставката на Борислав Михайлов”, каза Кралев.

Той добави:

„Преустановяваме всякакви отношения с БФС включително финансови”.

Кралев каза още:

„Искаме оставката заради цялото състояние на футбола. Държавата не може да толерира повече подобно поведение”, подчерта още Кралев.

Минути по-късно във Фейсбук, премиерът Бойко Борисов написа:

„Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста. Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона. Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия.“

Борисов, министри и представители на специалните служби се срещнаха с президента тази сутрин. След разговорите на „Дондуков” 2, министър-председателят отново коментира исканата оставка на президента на БФС.

„По спортно-техническата част и това, което прави Футболният съюз ние не се произнасяме. Но, когато държавата ни е сложена на челни страници като расистка държава, заради група олигофрени и недоброто ръководене на Футболния съюз, като протестни действия към него, а и резултатите са категорични, въпреки огромните пари, които ние през годините, във вид на осветление, настилки, стадиони, ремонти, направихме – не искам по никакъв начин правителството, в лицето на спортното министерство, да бъде ангажирано с този председател на Футболния съюз”, каза той.

И добави, че английските медии са преекспонирали случилото се на стадиона „Васил Левски” снощи:

„Няколко олигофрени действително имаше, които даваха хитлеристки значи, фланелката с “No respect” и така нататък. Публиката си беше прекрасна. Ние не коментираме изстъпленията на английските хулигани из София и не даваме оценка на Великобритания, че това е цветът на английската нация. Така че, те да бъдат малко по-смирени в изказванията си, когато става въпрос за България. А и виждате, че реакцията на България към тези, причинили всичко това, е мигновена. България е най-толерантната държава”.

Премиерът Борисов добави, че е започнала проверка на финансите на Българския футболен съюз.

Минути след изказването на министър-председателя от БФС съобщиха, че Борислав Михайлов няма намерение да подава оставка. В кратко прессъобщение е посочено, че в петък от 14:00 часа има заседание на Изпълкома на БФС и след него, от 15:00 часа Михайлов ще отговори на всички въпроси на медиите.

КАК СЕ СТИГНА ДО ТУК?

Решението на правителството е в резултат на позорната загуба на България от Англия с 0:6 в понеделник на стадион “Васил Левски” и поведението на публиката.

Националният отбор на България в понеделник записа най-тежката домакинска загуба в цялата ни футболна история, а двубоят на два пъти бе прекъснат и заради расистки прояви по трибуните.

Това бе и 12-ти пореден мач без победа за отбора на Красимир Балъков.

България, Англия, мач, разисъм

24-годишният Рахийм Стърлинг се разписа два пъти в срещата, два гола вкара и Рос Баркли, а по един добавиха Маркъс Рашфорд и Хари Кейн.

Президентът на Английската футболна асоциация Грег Кларк заяви, че това е била една от най-разочароващите нощи, които е виждал някога.

Кларк допълни, че от ФА ще сътрудничат на УЕФА и се надяват да бъдат взети адекватни мерки, за да не се повтарят подобни инциденти.

Расистките обиди са основна тема в днешните издания на водещите британски медии. Сред заглавията са: „Отвратително“, „Срам“, „Англия отговори на расизма с шест безответни гола“, „Англия – 6, Расизмът – 0“ и други. „Мирър“ пък настоява България да бъде изхвърлена от квалификациите, а УЕФА да предприеме спешни действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук