Г-н Борисов, какви решения взехте на заседанието на съвета по сигурност и какво обсъждахте с президента?

Още от четвъртък външно министерство проведе консултации, сутринта проведохме съвет за сигурност. Държа да кажа, че нищо извънредно няма, просто се чухме с президента и беше една добра идея, след като завърши съвета, да дойдем и да го запознаем с това, което правят специалните служби, външно министерство, МВР, гранична полиция и какви са ни опасенията, какъв би бил най-лошият сценарий, какво е положението днес.

Няма никаква промяна от това, което е било миналата или по-миналата седмица. Нула мигранти на границата с Турция, по-голям натиск от към Гърция, но там сме взели повече мерки и също е спокойно.

Разбира се, както виждате сме категорични, че военната операция трябва да спре, че рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли хуманитарна криза означава нарастване на мигрантската вълна – това са свързани процеси. Така че, затова и ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт.

Какви са конкретните мерки, които обсъдихте на този съвет за сигурност?

Нищо по-различно от това, което сме направили досега. Просто отчетохме, че мерките ни работят идеално и имаме нула миграция. Що се касае до извънредни ситуации, които биха могли да дойдат – ние сме провели учения между МВР, гранична полиция, армията, специалните ни сили, имаме разработени планове. С президента обсъдихме и нашето участие на съвета и защитата, по принцип, на сухопътните граници като оперативни планове на ЕС, не само на България. Така че, беше една много полезна работна среща.

Може ли да кажете ще се стигне ли до санкции спрямо Турция?

Външните министри вече го решиха.

За Кипър решиха. Санкции срещу Турция ще има ли?

Имаме над 5 млрд. долара стокооборот с Турция и са наши съседи. За операцията сме категорично против да продължава, защото това ще доведе до хуманитарна криза.

Санкциите ни с Русия, хем ни е къде-къде по-малък стокооборотът, загубихме над половин-1 млрд. лева. А при едни санкции за Турция ще загубим милиарди. Така че, надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да даде резултат. А и да не забравяме, че Турция е член на НАТО и тя може да иска задействане на член 5. Може да стане много интересно.

Над 700 нападения казват турските официални власти, че имат от кюрдите и от сирийци. Така ли е, не е ли – нито искам да знам, нито се интересувам. Но те вече официално говорят за член 5.

Смятате ли, че Европа трябва да смекчи тона към Ердоган? Преди няколко дни казахте, че искате…

Аз искам, да се спазва споразумението с Турция и когато колегите се изказват да знаят, че имаме (и Европейският съюз) и морска и сухопътна граница с тях. И, ако в България влязат 50-100-200 000 мигранти, аз не знам какво ще се случи със страната. Докато Турция спазва на 100% споразумението с България и то работи перфектно, аз съм длъжен, заради нашата си сигурност, да отстоявам тази позиция.

Има много демократи и анализатори, които говорят. Но да отидат да видят какво става в Гърция. Хем Гърция има острови и има къде да ги слага. Ако влязат в Странджа няколко стотин хиляди…не искам да се ангажирам с резултата.

Така че, ние към момента спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и на НАТО, и на ЕС, и искаме конфликтът да свърши незабавно.

Откакто е изострена ситуацията в Северна Сирия, Вие във връзка ли сте с турската страна и знаят ли те позицията на България?

Ежедневно вътрешните и външните министри, граничните ни служби, са в комуникация.

Турският външен министър, от Азербайджан, Ви е благодарил за подкрепата за турската операция в Сирия…

Аз никога не съм подкрепял операцията. Аз съм подкрепял споразумението с Турция и това, че Турция го спазва на 100% с България. Ясно и точно.

И още един въпрос – все пак да чуем коментара Ви по повод БФС и исканата оставка на Борислав Михайлов.

Може да изчакате и следобед.

Какво ще стане следобед? Очаквате оставката да бъде депозирана ли?

Да говорим сериозно. По спортно-техническата част и това, което прави Футболният съюз ние не се произнасяме. Но, когато държавата ни е сложена на челни страници като расистка държава, заради група олигофрени и недоброто ръководене на Футболния съюз, като протестни действия към него, а и резултатите са категорични, въпреки огромните пари, които ние през годините, във вид на осветление, настилки, стадиони, ремонти, направихме – не искам по никакъв начин правителството, в лицето на спортното министерство, да бъде ангажирано с този председател на Футболния съюз. Ясно и точно.

Вчера Лозан Панов призова Джок Полфрийман да бъде освободен. Ще се случи ли това нещо и изобщо какъв е коментарът Ви за този призив.

Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат, аз съм веднага съгласен. Така съм обучен, че каквото се произнесе висшия съдия, да се съгласявам с него и да не го коментирам.

Младен Маринов: В момента знаете, че има процедура по… Във вчерашния ден, адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от дома в Бусманци и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход. Трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това. Днес очаквам доклад от Дирекция „Миграция”, дали всички тези изисквания са изпълнени и когато бъдат изпълнени ще спазим процедурата.

Въпрос към Маринов: За мача България-Англия ще кажете ли?

Борисов: Може ли аз да коментирам България-Англия. Вижте, страшно преекспонираха нещата. Няколко олигофрени действително имаше, които даваха хитлеристки значи, фланелката с “No respect” и така нататък. Публиката си беше прекрасна. Ние не коментираме изстъпленията на английските хулигани из София и не даваме оценка на Великобритания, че това е цветът на английската нация. Така че, те да бъдат малко по-смирени в изказванията си, когато става въпрос за България. А и виждате, че реакцията на България към тези, причинили всичко това, е мигновена. България е най-толерантната държава.

Смятате ли, че още днес ще има оставка в БФС?

Не, не. Аз не им се бъркам. Аз мога да забраня на моето правителство, което ръководя, и в лицето на Красен Кралев, да прекратят всякакви дейности, както и на финансовото министерство.

Освен това, да видим по сигналите, които има, защото те са независими за футболната централа. Но за правила, които трябва да се спазват в България, са както за всички граждани – аз, министърът и всички останали.

Смятате ли да направите ревизия на даваните средства за БФС?

Да, днес. Да, тя се прави в момента.

Защо се решихте на тази ревизия? Какво Ви притесни?

Защото вече има една граница, която не ми е приятно да… Не може държавата да бъде обвързана с поведението на един човек.

А имате ли съмнения за злоупотреби?

Това ще кажат проверките, които ще направим.

А расистките проявили ли бяха причината…

Да! Иначе всички падат. Вие видяхте Тотнъм го преби Байерн със 7:0 насред Лондон. По-тежка загуба на финалист за Шампионска лига надали има. Това не е страшното.

Страшното е другото, което се допуска в следствие на това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!