Борисов

След като последната една година непрекъснато говореше за АЕЦ „Белене“, днес Борисов възкреси старата идея за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

От днешното излъчване на живо при посещение на АЕЦ „Козлодуй“ Борисов съобщи, че на утрешното си заседание правителството ще даде старт на проекта за изграждане на седмия блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Премиерът беше придружен от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на финансите Кирил Ананиев, както и от представители на синдикатите, на които показа мястото, където ще бъде новият блок.

Борисов подчерта, че оценка на въздействието на площадката вече е направена, като там ще бъде изградена голяма мощност, за която ще се използва модерна американска технология.

„Мисля, че достатъчно се напатихме като държава да плащаме и след това нищо да не става. Стоят като паметници. По-добре да е при най-добри условия. Нова технология, американска технология, най-съвременна технология. 70 години после да работи. Диверсификация пълна както на газта, така и в ядрената енергетика.“ – посочи Борисов, въвличайки в разговора и темата за АЕЦ „Белене“.

Очаква се утре на правителственото заседание да излязат и вероятните параметри на новия блок, но той със сигурност ще бъде в пъти по-евтин от реализаацията на „Белене“.

В разговора освен АЕЦ „Козлодуй” беше обсъдено и увеличението на пенсиите. Финансовият министър Кирил Ананиев отбеляза, че минималната пенсия ще бъде увеличена от 250 на 300 лева.

Премиерът добави, че всички пари се дават в помощ на хората и бизнеса заради кризата, която предизвика пандемията от коронавирус.

„Никой не може да ме обвини в предизборно харчене“, посочи в тази връзка Борисов, обяснявайки, че правителството на ГЕРБ винаги е държало бюджетът на страната да бъде на излишък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук