карантина
Може ли да се избегне връщането на пълното затваряне?/снимка: Pixabay/

Пандемията отново се събуди след лятното затишие и в почти всички европейски държави се наблюдава тревожно покачване на броя на заразените. Някои страни членки на ЕС вече започнаха самостоятелно да предприемат изпреварващи действия с надеждата да предотвратят неоходимостта от нов „локдаун“. Мерки вече обявиха Нидерландия, Гърция и Чехия, а Словения съобщи, че работи по нова ваксина и също планира някои ограничения.

Нидерландия готви затваряне на заведения

Правителството на Нидерландия въведе нови мерки срещу разпространението на коронавируса в опит да избегне пълно заключване, съобщи информационният портал „НЛ Таймс”. Очаква се новите мерки да бъдат обявени тази вечер от премиера Марк Рюте и министъра на здравеопазването Уго де Йонге.

Те вероятно ще засегнат най-силно ресторантите, баровете, кафенетата, обществения транспорт и любителския спорт.

коронавирус Холандия

Правителството все още обсъжда дали да затвори изцяло хотелиерския бизнес или да ограничи допълнително работното време. Бизнесът с храни и напитки също може да се наложи да работи само до 18:00 часа и да затваря през почивните дни.

Основните и средните училища вероятно ще останат отворени.

Очаква се за обществения транспорт отново да бъдат въведени ограничения и той да се ползва само от хора с жизненоважни работни места в Холандия или само за съществени пътувания. Работното време на нощните магазини също може да бъде намалено.

Ако и след въвеждането на новите ограничения ситуацията не се подобри, страната вероятно отново ще влезе в това, което правителството нарече „интелигентно блокиране“. На гражданите ще бъде препоръчано да ограничат контактите помежду си и да останат вкъщи, доколкото е възможно. Това означава хората да останат да работят от къщи, освен ако дейността им не е от жизненоважно значение за интересите на страната като служителите на спешна помощ, журналисти, политици, екипи, работещи по инфраструктурата и други.

Преди дни Дидерик Гомерс – председател на холандската асоциация за интензивно лечение, заяви, че е „горещ привърженик на блокирането възможно най-скоро” и решения от типа на интелигентно заключване или нещо подобно няма да променят абсолютно нищо.

Кабинетът се опитва да отложи блокирането колкото е възможно по-дълго, като се опитва да намери „златната среда”, при която гражданите проявяват разбиране и се придържат към мерките, а икономиката търпи най-малко щети. Все пак не се изключват допълнителни ограничения за пътуване и социални контакти.

Гърция удължава срока на временните ограничения

Гръцкото правителство удължи от днес до 25 октомври 2020 г. включително, срока на прилаганите до момента временни ограничения и изисквания за влизане в страната през сухопътните, морските и въздушните граници. Изискванията, които остават без промяна, са част от мерките срещу разпространението на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на българското МВнР.

Продължава да е в сила и условието всички пристигащи граждани да са попълнили формуляр за локализиране на пътници (PLF), както и да разполагат с генерирания от него QR код. Задължително е пътниците да представят и PCR тест с отрицателен резултат, направен до 72 часа преди пресичането на гръцката граница. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с моторни превозни средства, самолет или плавателен съд.

Гърция граница

PCR тест не се изисква за шофьорите на камиони, но ако преминават през ГКПП „Илинден – Ексохи“, в кабината може да бъде само водачът, който също трябва да представи предварително генериран QR код.

Преминаването на камиони за транспорт на стоки е възможно през граничните контролно-пропускателни пунктове Промахон, Какавия, Кристалопиги, Евзони, Нимфея, Орменион, Кипи и Екзохи.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected], [email protected], [email protected]; [email protected].

Чехия също затваря заведенията

Чешкото правителство затваря барове, ресторанти и клубове от утре, 14 октомври до 3 ноември, и ще въведе дистанционно обучение в повечето училища като част от новите мерки за спиране на бързото разпространение на коронавируса в страната.

В Чешката република се наблюдава най-голямото нарастване на броя на инфекциите на Covid-19 с 25 000 случая в началото на септември и сега с увеличение до почти 120 000 случая.

коронавирус Чехия

Положението в болниците също се усложнява, като броят на пациентите се е удвоил до над 2 000 от началото на октомври.

Изправено пред подобна ситуация, правителството се опитва да избегне въведената през пролетта строга карантина, причинила огромни щети на икономиката. Мерките бяха облекчени през лятото, когато страната излезе от първата вълна на пандемията с по-малко случаи от западните съседи.

„Наясно сме, че имаме възможност и тя трябва да бъде успешна, за да се преодолее епидемията и този път“, заяви премиерът Андрей Бабиш на пресконференция и добави, че приоритет е болниците да издържат на натиска, причинен от значителното увеличение на положителните случаи.

Като част от новите мерки публичните събирания ще бъдат ограничени до 6 души, консумацията на алкохолни напитки на обществени места ще бъде забранена, а носенето на маски ще бъде задължително в обществения транспорт. Доставката ще бъде възможна до 20:00 часа.

Всички класове, с изключение на предучилищните програми, ще се провеждат онлайн до 1 ноември. Бизнесът, особено болниците, е загрижен, че мярката може да окаже значително въздействие върху неговия персонал. Това е допълнителна мярка, която се прилага към дистанционното обучение, което вече е в сила в гимназиите.

Словения работи по своя ваксина срещу коронавируса и планира ограничителни мерки

Ваксина срещу новия коронавирус, разработена от група служители на Националния институт по химия на Словения, водена от Роман Йерала, започна тестове върху хамстери. Създателите смятат, че разработката може да бъде финализирана до края на тази година, съобщи словенската национална агенция.

„Тестването на ваксината върху хамстери ще ни даде допълнителна информация за нейната ефективност, тъй като реакцията на организмите на гризачи към коронавируса е подобна на реакцията на хората“, цитира агенцията Йерала.

Словенските учени започнаха работа върху собствена ваксина срещу коронавирус през май 2020 г. Тя се основава на наночастици, съдържащи вирусни антитела, така че експертите очакват да бъде ефективна. Правителството все още не е взело решение за пускането й в масово производство.

Словения, пандемия, мерки
Словения е първата европейска страна, която обяви край на епидемията, но днес отново връща някои мерки /снимка: AP/

Първият случай на заразяване с новия коронавирус в Словения е регистриран на 4 март. Оттогава броят на заразените хора в страната се е увеличил до 8 830, при 168 смъртни случая. Премиерът Янез Янша обяви края на локалното огнище на 15 май, а на 1 юни правителството отмени епидемологичния режим в републиката.

От началото на есента темпът на растеж на броя на заразените в Словения се е увеличил многократно, като на 6 октомври правителството публикува план за карантинни мерки за овладяване на „втората вълна“ на пандемията. Той предвижда постепенно затягане на ограниченията: намален е максимално допустимият брой маси в барове и ресторанти, забранени са всички частни събирания с участието на 10 или повече души (с изключение на погребения и сватби).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук