Бойко Борисов
на снимката: Българският премиер Бойко Борисов

В началото на днешното заседание на правителството министър-председателят Бойко Борисов отново коментира автобусната катастрофа край Своге.

„Към никого няма да има нито закрила, нито пощада“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Премиерът изказа съболезнования към близките на загиналите 17 души в трагичния инцидент. Той похвали работата на лекарите, и на полицията, и на пожарната, които са работили в синхрон и направили всичко по силите си, за да окажат помощ на ранените в злопоучната събота.

„Много ясно са отрегулирани всички процеси в държавата – конкурси, строителен надзор, приемателни комисии. Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено под съдебна отговорност и ще му бъде поискана политическа отговорност“, заяви премиерът Борисов.

Той призова опозицията да изчака и да се въздържа от обвинения няколко дни, докато текат проверките.

До там докъдето е вината, до там ще се носи отговорността, заяви Бойко Борисов.

Министър-председателят коментира и протеста на синоптиците, които тази сутрин отново излязоха пред централата на БАН, за да искат развод с академията.

Очаква се в 10.30 часа протестиращите служители на НИМХ да влязат на среща с Борисов, образователния министър Вълчев и председателя на БАН акад. Ревалски.

Ще направя среща с тях, така че всичко, което е в правомощията на БАН да видим докъде са го свършили, какво решение ще се вземе, но не мога да оставя държавата да е заложник на тези процеси, които текат там. Ако те не могат да го решат, ние ще го решим, заяви Борисов по темата.

Междувременно стана ясно, че близките на починалите пр катастрофата край Своге ще получат по 375 лева еднократна помощ. Това е максималната, предвидена от закона, съобщи пред Нова ТВ социалният министър Бисер Петков.

Той подчерта, че потърпевшите от трагедията няма да бъдат принудени да чакат по гишета, за да получат средствата. Служители на Агенцията за социално подпомагане ще ги посетят по домовете им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!