Брекзит

Крайният срок за сключване на сделката за Брекзит между Великобритания и Европейския съюз може да се отложи от октомври за ноември, съобщават източници на агенция „Блумбърг“. Двете страни признават, че е малко вероятно постигането на споразумение в обявените по-рано срокове.

Насрочената за 18 октомври среща на върха на ЕС беше посочена като „краен срок“, на която двете страни трябваше да представят готовото споразумение за условията за излизане на Великобритания от съюза, за да бъде то подписано и ратифицирано до официалната дата на Брекзит – 29 март 2019 г.

Агенцията допуска, че на фона на бавния напредък към компромис страните могат да отложат представянето на готовото споразумение за декември или дори за януари 2019 г., но в такъв случай рискът от отказ от по-нататъшни преговори нараства.

В края на миналата седмица ръководителят на секретариата на британското правителство, канцлерът на херцогство Ланкастър Дейвид Лидингтън заяви, че отлагането на крайния срок за преговорите за ноември е приемливо. Неговите думи бяха по повод на коментара на главния преговарящ на Брюксел Мишел Барние, че споразумението трябва да бъде постигнато не по-късно от ноември.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, на които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. в белгийската столица.

Година по-рано на референдум 52% от британците се обявиха против оставането на страната в Евросъюза. Преговорите за Брекзит трябва да продължат до ноември 2018 г., след което постигнатата сделка трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и Уестминстър. Самият Брекзит трябва да се състои на 29 март 2019 г., след това ще настъпи преходен период до 31 декември 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук