За последните 24 часа Националната информационна система отчете 132 положителни случая на COVID-19 в страната. Това бе повод за извънредна пресконференция с участието на премиера Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителният директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов. Най-важният резултат от нея е уверението, че не се предвижда затягане на противоепидемичните мерки въпреки същественото нарастване на броя на новозаразените.

„Коронавирусът продължава да тормози Европа. Тъй като ние, когато отхлабихме първи мерките знаехме прекрасно какво ще се случи. Никога не сме казвали „корона чао”, но не считам, че към днешна дата трябва да се паникьосваме затова, че са се вдигнали бройката на заразените – каза министър-председателят Бойко Борисов – Имаме медикаменти, имаме защитни облекла. Не бих призовал към по-строги мерки, а към по-дисциплинирани.“

По думите му, ако сега започнем да затягаме мерките, ще внесем паника и голям хаос в стопанския живот.

„Ето проф. Балтов има антитела, казаха му да се карантинира“, заяви още премиерът по повод шефа на „Пирогов“, за когото от болницата отрекоха, че има коронавирус още на 11 юни.

Стана ясно, че в момента в болниците разполагат с абсолютно всички медикаменти, разписани в европейски и световни консенсуси по отношение лечението на пациенти с коронавирус. Лечебните заведения разполагат с достатъчно количество „Дексаметазон“, достатъчно „Тамифлу“, достатъчно медикаменти за цитоксинова буря.

„Днес бяха поднесени извинения от премиера на Северен Рейн-Вестфалия, че не е хубаво да си прехвърляме кой на кого е донесъл вируса. А когато сезонните работниците се прибраха в България те ни донесоха вируса“, добави Борисов.

„Ако сега започваме да затягаме мерките, това ще внесе паника и много по-голям риск за целия ни стопански живот. Всичките 6 души починали снощи са с тежки съпътстващи заболявания. Вирусът е омаломощен, не е толкова мощен, по-добре сега да има повече заболели, прекарали и оздравели, когато по-лесно лятото се кара, отколкото октомври-ноември. И сега няма и други инфекции. Към днешна дата -самодисциплина, повтори Борисов. Бройките показват, че мерките ни са били правилни. Когато ги разхлабим мерките, резултатите се повишават, но не са така критични и опасни според докторите, за да предприемем нещо повече. Вече имаме над 30 лаборатории, тестове колкото искате, тестваме масово, затова и излизат толкова. Като тестваме един клъстър, веднага излизат по 15-20 души и т.н.

Умолявам да се спазва дезинфекцията, да не се навираме един в друг и след като експертите и докторите казват така, можем да поемем разумния риск към момента, за да продължи животът. Когато дойде ваксината и се ваксинираме тогава ще сме по-спокойни. Думата задължавам, забранявам, вече месеци наред носи и други психологически ефекти. Особено шопите – няма да пипаш тока, му казваш, той отива и пипа, има такива хора, затова умоляваме. Доказано е, препоръчано е, че когато сме близо един до друг, ако имаш маска, проблемът до голяма степен е решен. Затова препоръчваме маските, а не ви задължаваме да ги носит“, подчерта Борисов.

Очакваме дълбока рецесия през есента, заяви още премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали ще има рецесия през есента и зимата. По думите му медицинските специалисти в Европа имат различни мнения по въпросите на пандемията, като „едните разсъждават като нас към днешна дата, другите разсъждават като нас отпреди 2 месеца“.

„Икономиките не могат да тръгнат, милиарди се заделят в по-мощните икономики. Заделят, но когато затънат харчат повече. Не можем да се завърнем към нормалния живот, който искаме“, обясни Борисов.

Той изрази опасения от проточване на приемането на бюджета и от несигурността дали то ще стане и през месец юли. По думите на премиера „финансова рамка не се приема по интернет“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!