среща

Министър-председателят Бойко Борисов заяви на брифинг в Белград след края на четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, че Балканите трябва да останат единни пред предизвикателствата и че най-голямото от тях е мигрантският поток. Премиерът подчерта, че четирите държави имат огромен потенциал за развитие – и като население, и като БВП, затова не трябва да бъдат подценявани. Той посочи, свързва перспективите пред Балканите с политиките на ЕС.

„Няма по-добро място от Европейския съюз и нашите срещи винаги са в унисон с основната европейска политика за присъединяване, развитие, просперитет, увеличаване на БВП и на доходите на населението“ – заяви Борисов.

Пред журналистите българският министър-председател подчерта многото инфраструктурни проекти, по които се работи активно в региона:

„Магистралата София-Солун върви активно, до година и половина ще бъде готова и последната ни отсечка до сръбската граница, жп линиите са 10 пъти по-бързи и електрифицирани.“

Той добави, че малкият тунел на Шипка ще бъде готов до август и изрази надежда да бъдат изградени още два-три моста над Дунав с Румъния.

Премиерът Бойко Борисов се спря и върху предизвикателствата пред Европа, свързани с миграцията.

„Ако нещо може да потопи Балканите, то това е този въпрос. България се справя прекрасно. Трябва да се помага на Гърция. Трябва да се държим единни и заедно. Надявам се през следващите 6 месеца Румъния да държи тази тема и да я приключи“, заяви министър-председателят.

Той очерта огромния потенциал, който притежават четирите държави, които биха приели всеки работещ за по-добро европейско бъдеще:

„Европа и светът имат нужда от положителни примери за мир и разбирателство, а с дипломация и с толерантен тон да се решават проблемите, защото потенциалът и развитието ни са големи -, заяви премиерът – По отношение на енергийните проекти продължаваме да работим активно и също трябва да бъдем един отбор.“

Сръбският президент Александър Вучич благодари на премиера Бойко Борисов и неговия екип за това, че инвестираха изключително много усилия за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Вучич подчерта, че ЕС трябва да продължи интегрирането на Сърбия и държавите от Западните Балкани. Той подробно се спря върху инфраструктурните и енергийните проекти, които са изключително важни за целия регион и Европа.

„Бихме желали да имаме по-добра свързаност между нашите държави и да имаме много повече контакти с приятелските ни страни“, заяви премиерът на Румъния Виорика Дънчила.

Тя посочи, че с премиера Бойко Борисов са определили среща между двете правителства. На нея ще се обсъди реализирането на многото проектите, по които се работи като мостове над Дунав, навигацията и приемането на всички необходими мерки по изпълнението им.

„Нашият формат показва, че Балканите са място, което може да допринася за европейския дневен ред, а не са второкласен регион“, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас.

По думите му четирите страни са съсредоточени върху върху икономическия просперитет, който минава през разширяването на европейския проект. Ципраз подчерта, че българското председателство е дало възможност „отново да бъде поета темата от дневния ред на Солун, която бе зададена през 2003 година“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук