Грипен
Изтребител "Грипен"

С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители, гласи официална позиция на шведската държава във връзка с търга за покупка на изтребители, изпратена до медиите.

„В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че „Gripen“ е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на „Gripen“, заяви Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения“, Агенция за отбранително имущество на Швеция.

Той припомни, че Швеция предложи на България 10 нови изтребителя „Gripen“, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка. С „Gripen“ България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата „Meteor“ и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца.

В позицията бе посочено още, че партньорството с Швеция и „Сааб“ може също да донесе много други ползи за България, какъвто би бил регионалният Център за поддръжка на „Gripen“, който ще подпомогне българската военна индустрия, „но също така и ще създаде високотехнологични работни места“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук