Правителството разработва закон, в който да бъдат включени заповедите на министъра на здравеопазването, а извънредното положение да бъде премахнато.

Това стана от думите на премиера Бойко Борисов, който пред журналистите, след изслушването му в парламента.

„Много от мерките са в този закон и ще е добре, ако можем да приемем закон, който да включва само мерките. Те и сега са най-меките мерки в ЕС. Идеята е да бъдат мерките легитимни и без извънредно положение. Върху това работим“, посочи Борисов.

„Другите държави вървят с две седмици след нас и всички са около 12 или 9 май. Като дойде тази дата, ще видим какво ще направят пак“, допълни той.

Министър-председателят добави:

„Дали ще дадем още 50, или 100 млн., това винаги може да се направи. И когато няма пандемия, всички искат допълнително пари, така че и това е нормално в момента. Това е парламентарна практика. Дойдохме, уважихме и казахме, благодарихме на всички, които са на първа линия като учители, доктори, медицински работници и други“, посочи Борисов.

Парад на 6-ти май не може да има, как така ще има парад при това положение, възмути се Борисов.

„Парад не може да има, къде ще стоят хората? Сутринта говорихме с Каракачанов само за парашутните войски и авиацията да направят едно движение, с което да си честваме празника. В Русия махнаха парада, който се е провеждал дори по време на Втората световна война. Виждате, че продължаваме да не ползваме армията“, допълни премиерът.

„Ще издържат всички системи в държавата по време на извънредното положение и след него“, увери финансовият министър Владислав Горанов.

Той коментира и доколко е ефективна мярката 60/40.

„Мярката, както е съставена, дава право на всички, които преценят и са осигурители да се включат. Дотук за 101 000 лица мярката е дала резултат, те са запазили своята заетост“, заяви Горанов.

Попитан как възприема желанието на някои да дарят държавната помощ, министърът коментира, че това е въпрос на личен избор. „Звучи вътрешнопротиворечиво да ползваш помощи от държавата, а в същото време да правиш дарение, но това е преценка на всеки един стопански субект“, каза още той.

Финансовият министър обяви, че се работи и по разработването на пакет от мерки, които ще трябва да действат след преминаване на кризисното положение и по време на възвръщане на държавата към нормалната икономическа дейност.

От думите му стана ясно още, че около 16 500 служители от систематта на МВР, които работят на първа линия, ще получат допълнителни 650 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!