Корнелия Нинова, опозицията
На снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

Днес, в отношение от трибуната на парламента, лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува правителството, че няма план за справяне с икономическата криза. Само, че лидерът на опозицията не успя да завърши експозето си, тъй като председателят на парламента Цвета Караянчева й изключи микрофона, тъй като Нинова превиши времето, отредено й по регламента.

Накрая на изказването си председателят на БСП направи паралел между случващото се в Европа и у нас.

„Завършвам с две сравнителни изречения за европейските държавници и българските управляващи. Европейците казват: „Няма да оставим никого сам, няма да оставим никого без грижа. Ще положим усилия всеки от вас да бъде защитен.” Нашият премиер казва: „Аз сега да спася, пък после ще се оправим.” Това звучи като: „Аз сега да спася себе си и правителството, пък после вие се оправяйте.“ Ясно е- нямате план за излизане от кризата”.

Нинова каза още:

„Днес казвате, че няма план, защото няма такъв в другите държави. Напротив-европейските държавници отдавна изработиха план и не само на хартия, а и го прилагат- план за възстановяване на икономиката и подпомагане на техните граждани. Той е в две посоки – осигуряване на финансов ресурс за кредитиране на бизнеса и безвъзмездна помощ за домакинствата.  У нас обратно – етикетът на вашето поведение е кредити – за държавата, за бизнеса и хората. Те трябва да се връщат обаче. И няма как  бизнесът, ако не се стабилизира икономиката, а хората нямат доходи- да връщат тези пари. Дотук работихте с проба-грешка”.

Тя призова премиерът да сравни поведението си с това на европейските лидери:

„Поучете се от европейските си партньори. Г-жа Меркел преди всяко свое решени отива в Бундестага и се съветва. Сравнете си поведението с европейските държавници.”

Пълното изказване на Корнелия Нинова може да гледате или прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!