След като през последните седмици американският президент Доналд Тръмп остро критикува Китай, че са прикрили истината за коронавируса, днес той заяви, че в се САЩ провеждат „много сериозни разследвания”.

„И ние не сме доволни от Китай, не сме доволни от цялата тази ситуация, защото вярваме, че /вирусът/, можеше да бъде спрян при източника“, каза той. „Можеше да бъде спрян бързо и нямаше да се разпространи по целия свят“, заяви още Тръмп на пресконференция в Белия дом.

„Тук никой не обвинява никого. Ние разглеждаме група хора, които би трябвало да го спрат при източника. САЩ никога няма да забравят онези, които са били пожертвани поради некомпетентност“, добави той.

„Китай можеха да защитят целия свят – не само нас – целия свят“, заяви американският президент.

Той обаче заяви:

„Има много начини, по които да им се търси отговорност“.

Световните анализатори коментират, че това е заплаха в прав текст към Китай. Експерти коментират, че е възможно САЩ да искат от Китай милиарди долари репарации за щетите, нанесени от вируса, който се появи в китайския град Ухан и прерасна в глобална пандемия.

САЩ са една от най-пострадалите страни или поне така изглежда от страни, тъй като в страната са направени най-много тестове, от която и да било друга държава по света – 5,7 милиона, от които положителни са над 1 милион, а смъртните случаи са 56 000.

Тръмп спря и вноските на САЩ за Световната здравна организация, тъй като според него, тя е покровителствала Китай и не е реагирала адекватно на ситуацията.

Отговорът на Китай не закъсня. Пекин обвини американските политици в „нагли лъжи“ по повод пандемията от коронавирус, обхванала земното кълбо.

„Те имат само една цел: да избягат от отговорност за своите слаби мерки за превенция и контрол на епидемията и да отклонят общественото внимание“, заяви говорителят на външното министерство Гън Шуан на брифинг днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!