България чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток“ да идва директно към страната ни, за да не бъдем зависими от Турция. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща с посланиците на България в чужбина.

„Казах им (на Европейски съвет – бел.ред.), че аз ще си подпиша в лицето на министерството на енергетиката пътната карта за 15,7 милиарда куб.м. газ да влизат по „Турски поток“ в България. Сега чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси, всъщност, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле“, обяви Борисов.

Припомняме, че газопроводът „Турски поток” замени „Южен поток”, който трябваше да доставя газ директно за България по дъното на Черно море. В началото на май тази година започна строителството на първата отсечка от „Турски поток”, която е с капацитет 15,7 милиарда куб.м. газ.

Общо за момента се планират да бъдат изградени две отсечки всяка с капацитет по 15,7 милиарда куб.м.

Първата тръба ще доставя директно „синьото гориво” от Русия за Турция, което ще направи излишна доставката му през Украйна и България. Предвижда се тя да бъде построена през 2019г.

Годишната среща на посланиците, която се провежда в Централния военен клуб в София, ще продължи до 21 юли.

Основната тема на конференцията е българското председателство на съвета на Европейския съюз. Ще бъдат обсъдени и задачите пред българската дипломатическа служба, свързани с европредседателството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук