ГЕРБ предлага промени в Закона за устройство и застрояване на София, с които да се регламентира къде може да се строят небостъргачи в София.

„Огромните инвестиции, които бяха направени в София, доведоха до това да има все повече желание от страна на инвеститорите да строят високи сгради небостъргачи. Една от причините за внасянето на законопроекта е именно регламентирането къде може да бъдат направени такива сгради и къде – не“, заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

В законопроекта е записано, че ще има 3 зони, където ще могат да се строят високи сгради – над 125 метра.

Едната зона ще е около 7-ми километър на бул. „Цариградско шосе“, където и до този момент има сериозен инвеститорски интерес и вече има реализирани такива проекти.

Втората зона ще бъде в „Люлин“, при връзката с Околовръстния път.

Третата зона е в района около и зад Централна гара.

Изискването в закона ще бъде, че всяка сграда над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хил. кв. м., трябва да има т. нар. транспортна симулация, която показва, че когато сградата бъде построена няма да наруши трафика в квартала.

Със законопроекта се дефинира и какво е зелена система.

„Там където един имот, междублоково пространство или място с детска площадка попадат в обхвата няма как да бъдат с промяна на предназначението именно за строителство. Собствениците на тези имоти ще бъдат отчуждавани по предвидените в закона срокове. Важно е законопроектът да бъде разработен с помощта на всички гилдии, парламента, граждани. Трябва да търсим баланс между неспирането на инвеститорския интерес и това да запазим облика, зелената система в полза на гражданите на София“, подчерта Ненков.

Депутатът от ГЕРБ Мария Илиева уточни, че с промените ще се регламентира, че предназначението на зелените системи няма да може да бъде променяно.

Предлага се Столичният общински съвет да се задължи в рамките до 6 месеца от приемането на закона да приеме наредба за условията и нормативи за облика на градското пространство, сградите и архитектурните ансамбли на столицата.

Предвижда се увеличаване на глобите за лица, които със своите действия или бездействия увреждат или са увредили културно-историческото наследство на София.

Заложено е увеличение на глобите за физически лица, които сега са от 1000 до 10 000 лв. да бъдат от 10 000 до 50 000 лв.

За юридически лица санкциите, които в момента са от 10 000 до 100 000 лв., се предлага увеличение в параметрите от 50 000 до 200 000 лв.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук