Днес пред Столичната община се събраха представители на 20 граждански организации, за да протестират срещу новият устройствен план на София и презастрояването на града. Единият от организаторите – Филип Симеонов от инициативата „Слънце за децата ни“ коментира пред камерата на ДЕБАТИ.БГ:

Вие сте организатор на този протест?

Аз съм един от организаторите. Всеки един инициативен комитет е организатор. Всички се събрахме в това обединение.

Колко инициативни комитета има?

Над 20 са инициативните комитети. Това е почти цяла София. Столицата е разделена на 24 района. При положение, че има 20 инициативни комитета, означава, че във всеки един район на София има проблем.

Вие за какво настоявате и за какво протестирате?

Ако излезем от нашия проблем в Дианабад, презастрояването с високи небостъргачи, които ни отнемат слънцето. Имаме проблем и с една незаконна замяна, на общински терен, на който вместо детска градина, ще се строят нови блокове.

Дианабад е презастроен и има нужда от детска градина. Това е един от проблемите ни.

Колкото до общите проблеми на „Обединена София”, освен небостъргачите, искаме тук да се спре приемането на нови подробни устройствени планове, защото мандатът на СОС изтича. Така че, вече не е морално да приемат важни закони и важни решения, които ще действат оттук нататък, при положение, че техният мандат изтича.

Другото, което искаме са промени за Закона за устройство на територията. Тези искания не са точно към Столичната община, те са към парламента, но така или иначе сме внесли копия към всички. В момента действащият закон има не една, а 20 вратички, да се заобикаля, да се прави във всяка градинка небостъргач. И освен това, в новите промени да се наблегне на повече междублоково пространство, градинки, зеленина.

Подписите, които внесохме бяха заедно с нашите искания. Те бяха освен на инициативните комитети, а и на хора, които са общественици, които ни подкрепиха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!