Иван Хиновски
на снимката: енергийният експерт Иван Хиновски

АЕЦ „Белене” е нереализуем проект. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Иван Хиновски. По думите му говореното за ядрената централа е чисто политическо.

„То произтича оттам, че правителството (и това е напълно разбираемо) се опитва да направи всичко възможно платеното оборудване да бъде реализирано. Разбира се, има спорни моменти за начина, по който се прави. Аз смятам, че АЕЦ „Белене” е нереализуем проект, той е невъзможен. АЕЦ „Белене” не е съгласуван с Европейската комисия. Оттам се учудват, че в България се говори за АЕЦ „Белене”, а ЕК не знае нищо за този проект”, каза той.

И добави:

„Това означава, че ние тук тупаме топката, говорим си и се самозалъгваме, че проектът е нотифициран, а това е стара нотификация, която не важи. На ЕК трябва да се предостави един пълен техно-икономически доклад за системата – защо се пристъпва към този проект, защо ни е необходим, как се вписва в новата директива за капацитетите, при която България трябва да каже за какво и кога ще й е нужен всеки магават. Това все още го няма в нашата система”.

Иван Хиновски добави, че схемата за реализацията на проекта е още от 2003г.

„Още през 2003г. в едно интервю, казах, че ако АЕЦ „Белене” се реализира по тази схема, по която се готви (оттогава схемата е една и съща), аз ще се прекръстя на Хасан Хиновски. Все още съм Иван и за радост на ДПС, които чакат да стана Хасан Хиновски, няма да стана никога”.

Цялото интервю с Иван Хиновски може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук