Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, които регламентират създаването на газова борса.

Шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов обяви, че целта е тази борса да заработи до края на годината, а енергийният министър Теменужка Петкова каза, че с нея ще бъде защитен интересът и на битовите потребители на природен газ и на бизнеса.

Опозицията, в лицето на БСП, изрази сериозни съмнения, че промените в закона ще доведат до манипулации на газовата борса. Драгомир Стойнев каза, че социалистите са притеснени и няма да го подкрепят.

„И тази газова борса, която ще създаваме, ще бъде пълното копие на енергийната борса. Ще доведат и тези манипулации в газовата борса. Ние искаме Българският енергиен холдинг и най-вече КЕВР да започне проучвания дали няма наистина пазарни манипулации, защото това е подсъдимо и за нас това е изцяло недопустимо“, каза Стойнев.

Валентин Николов от ГЕРБ обясни, че ползите от тези промени ще бъдат големи и опроверга Драгомир Стойнев.

„Самите изказвания от тази трибуна са манипулация. Когато казваш, че има някаква сделка, в която имаш съмнения от трибуната, това е вид манипулация на борсата. КЕВР има достатъчно възможности, които законът му дава, така че той да проследява имейли, да влиза в офиси и т.н., за да може да установява тези борсови манипулации. И аз мисля, че законът е добър, защото ако не беше добър, досега щеше да има предложения и от ваша страна и от наша страна“.

От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази надежда, че ако има съмнения за манипулации на газовата борса, регулаторът КЕВР ще се самосезира, „за да може да направи такава проверка и да бъде спокойно обществото и бизнеса“.

„Булгаргаз“ ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ, но се водят и преговори с различни търговци на природен газ.

Предложените изменения в Закона за енергетиката предвиждат създаване на ликвиден борсов пазар на природен газ.

Вносителите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ посочват, че създаването на лицензирана газова борса включва и мерки за преодоляване на ниската ликвидност в настоящия момент, които ще дадат възможност на търговците да сключват сделки на едно място.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!