Апофис, астероид

Масивен астероид със силата на 5-килотонна бомба /мощност около 40% от тази на бомбата в Хирошима/ падна южно от Пуерто Рико. Астрономите потвърдиха, че 10-метров астероид се е приземи на юг от острова на 22 юни, произвеждайки взрива.

Според „EarthSky“ въпреки голямото количество енергия, излъчвано от сблъсъка на астероида със земята, не се смята, че в резултат на инцидента има разрушения или смъртни случаи.

Взривът, предизвикан от астероида, наречен „Asteroid 2019 MO“, е бил предвиден от астролозите, но много късно. Астрономът Питър Браун отбеляза в неотдавнашно свое съобщение, че инфразвукова станция, разположена на Бермудските острови, е успяла да засече астероида при влизането му в атмосферата на Земята. Разбира се, предупреждението за няколко часа нямаше да свърши работа, ако предстоеше удар от по-голяма космическа скала.

Експерти от Националната служба по аеронавтика и космическа администрация на САЩ посочиха, че събития, подобни на ударът на „Asteroid 2019 MO“ се случват „около веднъж или два пъти годишно“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!