Днес пред Столичната община се събраха представители на 20 граждански организации, за да протестират срещу новият устройствен план на София и презастрояването на града. На демонстрацията им беше и омбудсманът Мая Манолова, която коментира СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг:

Бихте ли дефинирали проблемът, който е събрал гражданите пред Столичната община? Какво искат те и какво може да направи институцията на омбудсмана за тях?

Гражданите бяха пределно ясни. Те са срещу презастрояването, срещу унищожаването на малкото останали зелени площи, градинки, зелени площи, междублокови пространства, срещу заграждането на паркове.

Била съм на всяко едно от тези проблемни места и се познавам с инициативните комитети, стояли сме с моя екип зад техните искания, писали сме становища и препоръки.

Прави са за това да са гневни и да искат да се спрат решения на СОС, които позволяват стесняването и унищожаването зелената система на София. Аз лично бих разширила тези искания – те да важат и по отношение на следващия общински съвет.

Крайно време е да се каже, че няма да бъде застроен нито един кв. метър зелена площ, няма да бъде отрязано здраво дърво. Това е възможно да се случи, ако има целенасочена и ясна визия и политика на СО за обезщетяване на собствениците, това да става по един справедлив, публичен и прозрачен начин, а не да се противопоставят с гражданите, които имат своето конституционно право да живеят в чиста околна среда.

Гражданите стават все по-чувствителни, непримирими и взискателни към всяка власт, когато посяга на бъдещето на България, София и нашите деца. Да, има нужда от промяна и в правилата, по които работи Столична община, най-вече свързани с обществените обсъждания. Те се правят проформа. Правят без да се иска мнението на гражданите, без становищата им да имат  отношение към крайното решение. Хората го виждат и искат това да се промени. Крайно време е да се направи ревизия на реституция, заменки, градоустройствени решения, които ощетяват столичани откъм чист въздух и зелена среда.

Има много какво да се направи и като омбудсман, който  отговаря за спазването на основните конституционни права на българските граждани, стоя с моя екип зад всяко едно такова искане, което пази природата и София.

Защо, според Вас, това не е направено досега?

Въпросите не са към мен. Аз предлагам решения. По всеки един конкретен повод, ние предлагаме решения. Въпросът е, че много често, както не чуват гражданите, така не чуват и омбудсмана.

Вашият личен коментар като гражданин какъв е?

Аз съм омбудсман и няма как да правя лични коментари.

Вашето име се спряга много често за бъдещата кметска кампания, която предстои тази есен.

Така ли? От вас го чувам.

Вие имате ли такива амбиции?

С екипа ми сме били и в Дружба, Младост, Стрелбище, Симеоновско шосе, Лозенец, Овча купел, Красна поляна, Красно село. Аз съм била, съм и ще бъда на всеки протест. Каквито и  решения да взема, ще ги обявя публично. Това, че подкрепям ватманите, не значи, че ще стана ватман, нито това, че подкрепям медицинските сестри, значи, че ще стана министър на здравеопазването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!