Днес пред Столичната община се събраха представители на 20 граждански организации, за да протестират срещу новият устройствен план на София и презастрояването на града. Единият от организаторите – Гергана Пирозова от инициативата „Да спасим Борисова градина“ коментира пред камерата на ДЕБАТИ.БГ:

Днес заявихме нашите искания пред СОС. В „Обединена София” влизат повече от 20 организации, даже днес се включиха още 10, които са срещу застрояването, за защита на междублоковите пространства, които да станат зелени площи и върху тях да не може да се строи.

Аз лично присъствам като създател на групата „Да спасим Борисова градина”, тъй като там предстоят много и страшни неща, свързани с подробния устройствен план, който премина през обществено обсъждане последния месец и в който част от големите капани излязоха наяве. Гражданите в 4-часово обществено обсъждане бяха скандализирани от документите, които ни представиха, които за мен не са просто недействителни, а са фалшиви, особено в частите, в които става въпрос за видовете собственост.

Оказа се, че Борисовата градина е почти частна. Този устройствен план предлага такива регулации на Борисовата градина и такива смени на предназначения. В услуга на частните интереси, съдбата на Борисова градина върви по стъпките на Южния парк, но дори е по-страшно, защото там са най-апетитните имоти.

Има изумителни неща, които госпожа Фандъкова, като кмет и възложител на този подробен устройствен план, присъстваше на първото обществено обсъждане. Тя изведнъж се оказа адски изненадана, че те ни представят ПУП, в който има 36 неустановени собствености, неустановени частни имоти. Тя беше ужасно изненадана. Нали разбирате, че тя като възложител на този устройствен план, е съгласувала всичко.

14 години тази жена не е спазила наредбите на Столичния общински съвет всички имоти в Борисова градина да се актуват като публична. Не само не го е направила, тя се направи на изненадана.

По ЗУТ  няма понятие „неустановена собственост”. Тя е нечия. Земята е нечия. Особено, когато става въпрос за публичната Борисова градина. Това са капани, които са заложени, за да изпълняват частни интереси.

Днес г-жа Фандъкова имитира как се връщат 4 имоти на Борисова градина в общински. Те са общински. Те са към общински предприятия. И от едно общинско предприятие, ги прехвърлят в друго. Цялото това е един камуфлаж за пред хората. Така уж извършват нещо в името на обществените интереси, но прикриват абсолютната  безстопанственост и безотговорност, при които 14 не са актувани.

Цялата процедура по обществени обсъждания е гавра с хората, където те пристигат с едни абсолютно фалшиви документи, за да ги представят.

Това, което трябва гражданите на София да направят е да инициират нова наредба за провеждане на обществени обсъждания, при които гражданският контрол да е много по-голям и да е гарантират.

Трябва да е гарантирано, че тези аргументирани становища, които пишем ние, да водят до някакъв резултат.

Страшни са нещата, които предстоят. Борисовата градина в момента е в най-големия капан. Ако това нещо тръгне да минава, ако не бъде спрян този ПУП, предстои огромно заграбване. Това вече е заграбено по един или друг начин. Единственият начин да започнат да строят, е да имат устройствен план. Ето, правят им устройствен план, за да могат да струят.

Борисовата градина трябва да е публична. Никакви частни имоти, в името на обществените интереси. Цялата градина трябва да е парк, никакви неща, които позволяват застрояване. Това са много страшни капани, които са заложени. Трябва да се противодейства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!