Потоп на Балканите. Проливни дъждове и силни ветрове оставиха под вода полуостров Халкидики и Солун. Внушителни са количествата дъжд, гръмотевици и мълнии. Има поне един загинал. Десетки наши сънародници бедстват в гръцките къмпинги и туристически селища в районите на Халкидики. Най-тежко е положението край Каламици, Торони и Талата. Има пропаднали пътища, паднали дървета, свлачища. Виновникът за всичко това е циклонът „Медуза”, който започна от Егейско море.

Европейската част на Турция – милионният мегаполис Истанбул също е под вода. Проливният дъжд и бурята причиниха хаос и прекъсвания в корабния трафик по маршрута на петрола през пролива Босфор. Много пътища, мостове, тунели и станции на метрото са наводнени. Циклонът обърка и трафика на летище „Ататюрк”.

5623483

Над 6700 светкавици са разтърсили Истанбул в разстояние на два часа, а падналото количество валеж за 24 часа се равнява на 65 литра на квадратен метър.

Кметството в града предупреди жителите да не използват автомобилите си, освен при случаи на неотложна необходимост. Премиерът на страната Бинали Йълдъръм определи случващото се като „бедствие“, посочвайки, че „за кратък период е паднало необичайно количество дъжд“. Той обаче увери, че кметът на Истанбул и правителството си сътрудничат за справяне със ситуацията.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!