В последния почивен ден, в който се очаква стотици хиляди хора да се завърнат в София, собственици на терени в квартал „Горубляне” ще излязат отново на протест.

Демонстрацията ще започне в 16.00 часа на кръстовището на „Цариградско шосе” с ул. „Павел Красов” и „Димитър Пешев” и се очаква сериозно да затрудни трафика от и към София.

Недоволството на местните е продиктувано от това, че 23 години плащат данъци за терените си, които обаче не могат да използват, а сега Столичната община е решила върху тях да разположи нов парк в „Младост” – „Източен”.

На предишния протест, на 24 февруари, полицията състави актове на гражданите, обвинявайки, че нямат право да блокират входно-изходната артерия на София. В момента те ги обжалват.

Въпреки това те отново ще си „запазят“ кръстовището, за да кажат своите искания, сред които са – Столичната община да им плаща по 1 лв. наем за площите, които не могат да използват.

Също така, жителите на „Горубляне” настояват за дебат по темата „Законно ли е да се извършва национализация в 21 век в държава членка на ЕС прикрита под названието „принудително отчуждаване за зелени площи“, както и диалог, свързан с новата наредба за прилежащите площи към блоковете от социалистическите комплекси, сервитутите към тях и така наречените „междублокови пространства“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!